12.7.14

Els auditors diuen que l'excés d'aforats fomenta la corrupció

(Clicar a sobre per pdf)


24è Fòrum de l'Auditor Professional a Sitges

El 3 i el 4 de juliol es va celebrar la 24a edició del Fòrum de l'Auditor Professional a Sitges. La trobada, organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, va tenir lloc sota el lema "Construint junts el futur afrontem els nous reptes" i va reunir més de 600 auditors. En la sessió d'obertura de l'esdeveniment, Daniel Faura, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, va assenyalar que "el nombre de persones aforades a Espanya és desmesurat en comparació amb països del nostre entorn, siguin del nord o del sud" i "la impunitat és un dels elements que afavoreixen el desenvolupament de la corrupció". Així mateix, va fer referència a la nova regulació de l'auditoria sorgida del Parlament i el Consell europeus. Pel que fa a la caiguda dels honoraris de la pràctica auditora, Faura va fer autocrítica i va indicar que "seguim obstinats a cavar la nostra pròpia tomba" i ha reclamat que la gravetat de la situació exigeix ​​que l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) i les corporacions professionals "abordin seriosament aquesta reducció sense fi que posa en risc la sostenibilitat de la nostra professió".

D'altra banda, Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, va mostrar la seva convicció d'un futur millor per a l'economia del país i va destacar "la seva capacitat d'adaptació a l'entorn global competitiu".

En el marc de la sessió de cloenda, Mario Alonso, president de l'ICJCE, va instar les firmes del sector a una major col·laboració ia fusions, ja que l'auditoria és una activitat complexa, multidisciplinar i amb necessitat d'equips per al seu òptim desenvolupament i ha indicat que a Espanya, de 1.411 societats d'auditoria, només 650 facturen més de 120.000 euros. Alonso va defensar que el paper de l'auditor s'ha de modificar per ser "menys expert comptable i més avaluador de riscos" i que tingui com a repte principal la identificació de riscos i la promoció de mesures per mitigar-los.

En el balanç de les accions realitzades durant els sis primers mesos de mandat del Consell Directiu de l'ICJCE, Mario Alonso va destacar les reunions amb REA-REGA per "avançar en la col·laboració i, si s'escau, en el procés d'integració" de les corporacions professionals, la creació d'un grup de treball per l'anàlisi de la qualitat i els honoraris d'auditoria, les reunions amb el Ministeri d'Economia i Ministeri d'Administracions Públiques per avançar en el procés de col·laboració públic-privat per a l'auditoria d'entitats públiques, els contactes amb la Fiscalia General de l'Estat per millorar seva formació en procediments relacionats amb l'auditoria, la incorporació de l'ICJCE a la Junta Directiva de la CEOE, així com l'impuls de la formació destinada al col·lectiu professional.

D'altra banda, en la seva intervenció en la cloenda, Faura va assenyalar que "no existeix professió alguna en l'entorn econòmic que, com l'auditoria de comptes, tingui uns nivells d'exigència en coneixements, formació i pràctica tan elevats", mentre que Ana María Martínez-Pina, presidenta de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), va afirmar que "la nova Directiva i el Reglament europeu d'auditoria és prioritari per al Ministeri d'Economia" i va posar èmfasi en els objectius de la reforma, que passen per incrementar la transparència, reforçar la independència, obrir el mercat de l'auditoria i millorar la supervisió i coordinació a nivell internacional.

Durant l'esdeveniment, es van desenvolupar 13 sessions tècniques paral·leles que van tractar temes rellevants per al sector i van tenir lloc tres sessions plenàries de debat sobre "Idees, Models i Valors", "Les Empreses que avancen" i "La professió".

Font: Portal de l'auditor

Notícies anteriors: