19.7.14

[REFLEXIÓ] Open innovation i diàleg amb stakeholders

La innovació responsable no solament s'ha de basar en la tècnica científica o els processos d'innovació oberta, sinó que requereix uns compromisos d'equilibri en el joc d'interessos, avantposant sempre la qualitat, la seguretat, i la salut; i requereix també un diàleg amb els grups d'interès en un marc de transparència.

La Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes proposa la creació d'un consorci per donar impuls a la innovació en el sector. Aquesta iniciativa seria una spin off que sorgeix de la Plataforma Food For Life Spain, impulsada per la Federació fa més de set anys, similar a les promogudes per la Comissió Europea en la seva política d'Innovació d'aquí a l'any 2020, entre les quals destaquen Spire (Dissenyant la fàbrica del futur) o la d'Bioenergia.


Com a consumidor, cada cop que sento a parlar d'innovació en aquest sector tremolo. I és que l'afany per aconseguir uns productes amb major penetració al mercat porta la indústria a cometre errors que acaben perjudicant la salut dels consumidors.

Un exemple recent interessant fa referència a Danone i els seus iogurts amb diòxid de titani. Ara fa un mes, una ciutadana nord-americana va llançar una petició a la xarxa per demanar-li a aquesta multinacional que no afegeixi TiO2 al iogurt tipus grec, unes nanopartícules que s'utilitzarien per potenciar la blancor dels iogurts. El TiO2 és un additiu alimentari que podem trobar a les etiquetes identificat com E171. A part dels riscos potencials que s'associen al diòxid de titani, la nord-americana Kristi Arnold es queixa davant Danone que "no tenim necessitat que els iogurts siguin més blancs". L'autora de la iniciativa suplica a la indústria alimentària perquè "deixin de contaminar nostres iogurts amb metalls inútils".

Dins del Marc Estratègic per a la Indústria d'Alimentació i Begudes impulsat en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, FIAB identifica com un dels seus reptes el desenvolupament de plataformes conjuntes per a la creació d'aliances estratègiques que afavoreixin la innovació entre empreses, fins i tot del mateix sector (open innovation).

Interessant que es plantegin introduir mecanismes d'innovació oberta, però que no oblidin el diàleg amb els grups d'interès. Els consumidors volem decidir sobre allò que afecta la nostra salut, i les grans empreses haurien de comprendre que forma part de la seva responsabilitat social.

Retornant a la iniciativa de la qual hem informat, l'objectiu manifest és accedir a recursos públics, els fons d'ajudes a la innovació disponibles. A més, es manifesta una intenció de facilitar l'accés a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries al finançament de projectes innovadors. Espero que les pimes del sector adoptin iniciatives d'innovació més sostenibles i responsables. Les grans empreses del sector solen viure en un altre món, on prevalen els interessos del capital, massa per damunt dels interessos dels consumidors. Sense un equilibri entre els diferents interessos es trenca la confiança; sense un equilibri ètic entre els diferents interessos no hi ha responsabilitat social ni creació de valor compartit.

El sector es troba en un context de gran competència, en un entorn internacional amb una pressió cada vegada més gran i més sofisticada. Per això ha optat, com és normal, pel desenvolupament de la innovació i la tecnologia de la indústria en aquells àmbits que afecten directament a la competitivitat: productes, manufactures i transformació i creació de valor afegit. Ara sols caldria que la manera de fer-ho fos amb un criteri d'RSE.