14.12.15

Acord històric sobre el canvi climàtic a París per mantenir l'escalfament global del planeta per sota dels 2°C

  • 195 països han arribat a un un acord històric per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni, resilient i sostenible.

L'Acord de París, aprovat aquest cap de setmana, té per objectiu mantenir l'augment de la temperatura d'aquest segle molt per sota dels 2ºC i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic.

Per aconseguir aquests objectius ambiciosos i importants, es posaran en marxa fluxos financers apropiats per fer possible una acció conjunta per part dels països en desenvolupament, i més vulnerables, en línia amb els seus propis objectius nacionals.

Els resultats de la Conferència de les Parts (COP 21) cobreixen àrees crucials considerades essencials per la política climàtica:

- Mitigació: reducció de les emissions prou ràpida com per aconseguir l'objectiu de temperatura.
- Un sistema de transparència i de balanç global i una comptabilitat per a l'acció climàtica.
- Adaptació: enfortir la capacitat dels països per fer front als impactes climàtics.
- Pèrdues i danys: enfortir l'habilitat per recuperar-se dels impactes climàtics.
- Suport: inclòs el suport financer perquè les nacions construeixin futurs nets i resilients.

A més d'assumir objectius a llarg termini, els països arribaran a un pic d'emissions, el més aviat que els sigui possible, i seguiran presentant plans nacionals d'acció climàtica que detallin els seus objectius futurs front el canvi climàtic.

El nou acord també estableix el principi que els futurs plans nacionals -denominats contribucions determinades a nivell nacional (INDC, per les sigles en anglès)- no seran menys ambiciosos que els existents i que cada cinc anys, els països hauran d'actualitzar-los.

L'acord reforça el suport a les nacions en desenvolupament
L'Acord de París assumeix l'objectiu global d'enfortir l'adaptació al canvi climàtic a través del suport i la cooperació internacional. Els governs han decidit que treballaran per definir un full de ruta clar sobre el finançament climàtic fins als 100.000 milions de $ per a l'any 2020 així com establir, abans de l'any 2025, un nou objectiu de finançament per sobre de la base dels 100.000 milions de $.

Signatura de l'Acord de París
Després que la COP (Conferència de les Parts) hagi adoptat l'Acord de París, aquest serà dipositat a la seu de les Nacions Unides a Nova York i estarà a disposició dels Estats per a ser signat durant un any a partir del 22 d'abril de 2016. L'acord entrarà en vigor quan 55 països que representin almenys el 55% de les emissions mundials hagin dipositat els seus instruments de ratificació.

Ciutats, províncies, empreses i inversors
París ha acollit la darrera setmana una gran quantitat d'esdeveniments, en el marc de l'Agenda d'Acció Lima-París, organitzats per ciutats, regions, empreses i societat civil compromeses. A la COP 21, els països van reconèixer l'enorme importància d'aquestes iniciatives i van fer una crida a que aquestes accions s'enregistressin al portal NAZCA, sota el marc de l'ONU, per tal de recopilar accions climàtiques i compromisos.

En total, s'han enregistrat més de 7.000 ciutats amb una població de més de 1.200 milions de persones; Estats subnacionals i regions amb un PIB de 12,5 bilions $; més de 5.000 empreses de 90 països i gairebé 500 inversors amb actius de més de 25 bilions $