NacióDigital ha consultat experts en lleis per valorar la utilitat del llistat posat a disposició de la ciutadania. Entre les principals queixes hi ha la d'haver presentat un document inútil per trobar-se en un format no reutilitzable (.PDF); desactualitzat, perquè els comptes són de fa sis mesos, i efímer donat que el ministre Montoro ja ha anunciat que el mes de març es retirarà d'Internet.
Podeu llegir els comentaris de Josep Matas, assessor jurídic especialitzat en noves tecnologies; Josep M. Canyelles, expert en responsabilitat social; i Jordi Casals, coordinador Comissió Fiscal del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.
A la República catalana s'hauria fet diferent
Complementant la reflexió, caldria dir que a Catalunya la publicació d'aquestes dades s'hauria fet diferent, ja que la Llei de la transparència 19/2014, a diferència de l'espanyola, estableix que tota la informació del sector públic susceptible de ser obtinguda pels ciutadans, tant aquella que cal difondre per publicitat activa com la que es lliuri a demanda, cal lliurar-la en suport reutilitzable.
Però a banda del format, la part més absurda de la divulgació que ha fet el govern espanyol, cal fer referència al model fiscal subjacent. És a dir, la necessitat de bastir un nou model d'administració fiscal que no es limiti a publicar els grans deutors sense fer res més alhora que es persegueixen els contribuents que estan dins del sistema. N'he parlat en algunes entrades:
- 14.3.14 Els nous reptes de l'Administració tributària
- 22.2.14 Els nous reptes de l'Administració tributària
- 15.8.13 El (nou) estat que volem: una cultura tributària al servei del país
Referència de Josep Maria Canyelles a Nació Digital
Josep M. Canyelles, assessor en responsabilitat social: "És un PDF protegit, de manera que ni es pot tractar com dades, ni s'hi pot fer una cerca".
- Han complert amb la llei, sí, però el format no és útil perquè no és reutilitzable.
- Jo com a ciutadà i emprenedor em seria més útil tenir una aplicació cercable per consultar cada cop que tingués un nou client, veure si l'empresa surt en aquest llistat o no. Països com Holanda i Dinamarca ho fan així, de manera que s'acaba amb l'economia submergida.
- No és possible que en el s.XXI, el de l'open data i de la transparència encara siguem tan opacs. És una falta de voluntat política perquè la capacitat tècnica existeix.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada