29.10.16

L'empresa catalana, un 40% més responsable que el 2015

  • 20 Minutos publicava la setmana passada aquesta notícia, amb motiu de la Setmana de l'RSE a Catalunya, amb unes declaracions de l'expert Josep Maria Canyelles.

L'empresa catalana, un 40% més responsable que el 2015



  • Des de l'any passat han augmentat un 40% el nombre d'empreses que han rebut algun tipus de certificació en RSE.
  • Els experts lamenten que queda molt camí encara per recórrer sobretot entre petites i mitjanes empreses.

ISABEL SERRANO 2016.10.17

Tot i que la tendència és que els ciutadans cada dia més reclamen que les empreses siguin responsables en les seves accions, els experts lamenten que queda molt camí per recórrer sobretot entre les petites i mitjanes empreses a Catalunya on representen el 99,8% del teixit empresarial i el 70,1% del total de l'ocupació segons dades del 13 anuari de la Pime catalana 2016 elaborat per la patronal PIMEC.

Les dades de l'estudi sociològic Ulisses, realitzat per MyWord per a 20minutos aquest mateix mes d'octubre, destaquen la tendència cada vegada més majoritària dels ciutadans a favor d'hàbits ecològics i de productes responsables: a un 22,9% dels enquestats no li importava gastar més diners en productes sostenibles. I les empreses cada vegada més són coneixedores d'aquests canvis d'hàbits en el consumidor.
S'ha passat de 30 a 60 
les empreses que 
formen part de Respon.cat 
i són 43 les que disposen 
de l'Etiqueta Responsable 

Tant des Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, com des de l'organització de la Setmana de RSE -que se celebra a partir del proper dimecres 19 d'octubre a Barcelona- asseguren que des de l'any passat han augmentat un 40% el nombre d'empreses que han rebut algun tipus de certificació en RSE però que els números «encara queden molt lluny del que seria desitjable».

Si bé és cert que parlem d'un increment del 40% en el nombre d'empreses que implementen pràctiques responsables en la seva gestió, ens estem referint a nombres molt petits: s'ha passat de 30 a 60 les empreses que formen part de Respon.cat i són 43 les que disposen de l'Etiqueta Responsable que concedeix la consultora Enginyeria Social.

«Queda molt camí per recórrer» lamenten, i demanen l'impuls de les administracions. Un exemple d'això és RScat on Govern, empreses i sindicats treballen per implantar la responsabilitat social a Catalunya.

Enric Vinaixa, director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, assegura que les pràctiques responsables de les empreses es consoliden any rere any i «actualment ja compten amb un total de 136 experiències que han estat analitzades per RScat».

Vinaixa destaca que l'objectiu és «impulsar l'RSE com un nou model de gestió». I el Ajuntament de Barcelona ha inclòs clàusules socials, ambientals i laborals entre els requisits per a la contractació pública.

"Hi ha poques pimes que sistematitzin la gestió de la responsabilitat social empresarial com a pròpia"
 Josep Maria Canyelles
Soci consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat
Coordinador de Respon.cat

"Hi ha poques pimes que sistematitzin la gestió de la responsabilitat social empresarial com pròpia. Sí que hi ha la sensació que s'ha anat incrementant la sensibilitat de les empreses, sobretot pimes que són les més difícils d'incorporar, per una gestió responsable de tot el procés de producció fins al producte final. Les petites i mitjanes empreses integren criteris d'RSC, tot i que de manera molt lenta, i estem veient com les microempreses s'estan interessant també per una forma diferent de gestionar l'empresa. L'interès per part de l'empresa existeix, però no serà fins que el ciutadà premiï amb la seva compra els operadors més conscients quan s'arribarà a la plena responsabilitat empresarial".

Font: http://www.20minutos.es/noticia/2862823/0/empresas-catalanas-responsabilidad-social-corporativa/#xtor=AD-15&xts=467263