2.7.14

Inauguració de l'Escola d'Estiu del #Voluntariat 2014. Era necessari recuperar-la!

  • L'Escola d'Estiu del Voluntariat ha engegat avui 2 de juliol 
  • L'acte d'inauguració s'ha fet a la Casa del Mar de Barcelona amb la consellera de Benestar i Família
  • Vuit persones han fet intervencions breus sobre els reptes del voluntariat

Avui he participat en l'acte d'inauguració de l'Escola d'Estiu del Voluntariat 2014, on he pogut intervenir al costat de set persones més, representants de diferents àmbits associatius i també territoris.
En el meu cas, no representava pas cap àmbit, però la meva dedicació en temes de responsabilitat de les empreses i les organitzacions ha donat lloc que pogués fer una breu aportació en referència a temes de voluntariat d'empresa, entre d'altres. 
Però, a més, també que es donava la circumstància que vaig tenir l'oportunitat de posar en marxa la primera Escola d'Estiu, que vam celebrar a Vilanova i la Geltrú, amb la intenció que fos itinerant per tot Catalunya, canviant d'ubicació cada any. 

Respecte al foment i desenvolupament del voluntariat d'empresa o corporatiu, he aportat algunes idees que estan aprofundides en aquest article que es va presentar com a comunicació al II Congrés Europeu del Voluntariat: Proposta sobre el Voluntariat d’Empresa #Eurovol2011. S’hi llancen algunes propostes adreçades als diferents actors que intervenen en el voluntariat d’empresa, amb la intenció de reflexionar sobre com s’ha de desenvolupar aquest nou canal i com ha d’integrar-se dins el model català d’associacionisme i voluntariat. 
També he proposat que seria el moment de pensar a desenvolupar algun model de voluntariat en programes concertats organitzats des del sector associatiu però amb un marc de suport i reconeixement públic i implicació empresarial, que permetessin fomentar la implicació de persones amb un compromís intens durant un període determinat d'uns mesos, i que donés resposta conjunta a reptes rellevants de la societat.

Finalment, també he fet referència com a repte a una millor gestió de la responsabilitat social de les organitzacions socials i, per tant, de les de voluntariat. Aquesta comportaria, entre d'altres, un enfortiment de la gestió ètica, sostenible i transparent, una capacitat de donar resposta a la pròpia missió de manera efectiva i sostenible, i un parell de coses més que he volgut destacar. En primer lloc mostrar sensibilitat i integrar com a criteris de funcionament alguns reptes socials que no formen part de la pròpia missió, com pugui ser per exemple la integració de persones immigrants en entitats culturals, la igualtat de gènere en entitats ambientalistes, o els criteris ambientals o l'enfortiment de la llengua en entitats socials...

L'acte ha estat tancat amb la intervenció de la consellera Neus Munté, mentre que el director general Ramon Terrassa ha fet la intervenció inicial. L'acte ha començat amb un audiovisual amb un recorregut d'imatges a través de les diferents edicions de les Escoles d'Estiu.

[Imatge: tren que vam customitzar per desplaçar els participants a l'Escola d'Estiu del Voluntariat del 2001 a Tortosa]

Algunes de les piulades que s'han fet sobre les intervencions:
  • Consellera parla internacionalització voluntariat català, del nou model d' i projecte llei voluntariat al .
  • Paraules reivindicatives d' des d'un voluntariat crític i de caire transformador.  
  • Enric Canet del Casal dels Infants parla dels reptes del sector i de construir sinergies, a l'.
  • Agilitat, flexibilitat, adaptació a les necessitats, eficiència en els processos... Valors de les entitats (Joan Ramon Saura)
  • hem de ser capaços d'exportar el model català de voluntariat i liderar el debat internacional sobre el tema , diu
  • parlem del model català del voluntariat com a un model a defensar. Tindrem llei que el defensi
  • : "Som una societat on la solidaritat i la capacitat de mobilització es desborda quan sorgeix un repte"
  • : "Som una societat on la solidaritat i la capacitat de mobilització es desborda quan sorgeix un repte"  
  • Francina Alsina: "Els voluntaris no som de ningú! Som voluntaris de causes.. que ens porten a actuar!"
L'Escola d'Estiu 2014

L’Escola d’Estiu del Voluntariat 2014, organitzada pel Departament de Benestar i Família, ofereix formacions específiques en forma de cursos i tallers per a persones vinculades a entitats del Tercer sector, que són impartides per escoles del Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat (PNAV).


Què és?

És un espai de formació organitzat pel Departament de Benestar Social i Família i dut a terme per escoles del Pla de formació del voluntariat de Catalunya i altres entitats especialitzades. Aquesta edició consta de cursos presencials en diverses ciutats de Catalunya, tallers a la ciutat de Barcelona i cursos i seminaris en-línia que potencien l'oferta formativa de la Generalitat amb motiu de la Capitalitat Europea del Voluntariat de Barcelona l'any 2014 i que renoven a fons el format de les edicions anteriors.

A qui s'adreça?

A les persones voluntàries, als coordinadors i coordinadores de voluntariat i als dirigents de les entitats sense ànim de lucre, si bé hi ha una oferta de cursos d’iniciació oberta a la ciutadania en general. 

On es fa i quan?
Es du a terme de manera presencial a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Manresa, Sabadell i Tortosa, i a través de l’aula virtual. Les formacions es fan entre el 2 de juliol i el 27 de setembre, amb dos moments intensos de formació: els dies 4 i 5 de juliol i 19 i 20 de setembre.

Quin és el programa?
El programa el conformen més de 30 cursos presencials intensius, 4 cursos en línia, 7 cursos del PFVC, 12 tallers i 2 seminaris internacionals en línia (en llengua anglesa). Si vols conèixer a fons l’oferta formativa per a tot Catalunya consulta el Programa general.