- L'autor d'aquesta iniciativa explica els motius per publicar reflexions sobre paraules relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides a partir de l'origen dels mots.
- Canyelles no ha volgut fer la típica etimologia sinó anar molt més a fons, en l'origen i el en sentit.
- Us podeu subscriure al canal de youtube (llista reproducció) i podeu proposar alguna paraula.
Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, fa encara no dos mesos, Josep Maria Canyelles va iniciar una sèrie de microvídeos on aporta reflexions al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Però no són la mena de reflexions que es podria esperar, sinó que ho fa a partir de l'origen de certes paraules.
És una manera diferent d'accedir al coneixement, a partir del sentit antic de les paraules. Saber-ne l'origen ens pot ajudar a comprendre el rerefons del sentit actual, saber com han evolucionat fins al dia d'avui, fins i tot comprendre si la manera com sona una paraula té a veure amb una raó onomatopeica.
Canyelles s'ha proposat abordar mots relacionats amb els 17 objectius que ha establert Nacions Unides per al període 2015-2030. Per a cada ODS pot haver-hi moltes paraules que hi tinguin relació. Per exemple, amb l'objectiu de la salut i el benestar (ODS3) ha presentat els mots petó i bicicleta, aprofitant l'oportunitat de la celebració dels respectius dies internacionals. L'excusa d'alguna altra celebració també ha donat lloc a els llibres ens fan lliures, muntanya, sant i herbes per Sant Jordi, la mare de Déu de Montserrat, Setmana Santa i Pasqua, respectivament.
Canyelles explica que altres han estat més circumstancials, com ara el fet d'anar corrent per la platja, que va donar lloc a platja, posidònia i ioga, la visita a una empresa com Alqvimia, que va donar lloc a cosmètica, o un dia remullat, que ha donat lloc a pluja.
Estic mirant de començar a cobrir tots els ODS -diu Canyelles- ja que en un primer moment van sortir-ne molts relacionats amb l'ODS 16, fet que no va ser casual. El fet que a l'estat espanyol s'estigui retrocedint tant per que fa a aquest objectiu de desenvolupament sostenible, que afecta la qualitat del bon govern i les institucions sòlides, va afavorir alguns microvídeos com el dret i regir de manera justa, sancionar o -amb motiu de la final de copa del rei- groc.
Com a anècdota, el més curiós va ser la gestació del microvídeo matemàtiques: anant a plaça a comprar em vaig trobar un amic matemàtic que es va sorprendre d'aquesta habilitat desconeguda, tant d'etimòleg com de youtubber, i em va reptar a fer el comentari del mot que denomina la seva disciplina. De camí cap a casa, a cinc minuts a peu, a descarregar el carro de la compra per a tota la setmana ja vaig tenir el relat pensat, el vaig enregistrar, el vaig muntar i vaig tornar al mercat. I meu amic matemàtic encara hi estava comprant: Joan, ja l'he fet i penjat a youtube!
Si el primer va ser sobre les dones, un dels darrers també hi ha tingut relació: ha estat motivat per la indignació davant la sentència per la violació de la Manada: violència. Precisament en aquest microvídeo, mostra com les persones tenim la possibililitat de fer que dins nostre flueixi la violència o la virtut, explicant que totes dues paraules tenen el mateix origen.
L'autor es mostra obert a rebre suggeriments de paraules, especialment si poden tenir alguna connexió amb el desenvolupament sostenible i així poder contribuir a divulgar els ODS. Per altra banda, també explica que li agradaria, per més endavant, fer-ne alguns relacionats amb empreses i organitzacions amigues. El de l'escepticisme neix precisament de la proximitat amb el Col·legi de Censors Jurats de Comptes ja que va pretendre reflexionar etimològicament sobre un principi rellevant de la professió de l'auditoria.
Pel promotor de Responsabilitat Global, es tracta de contribuir al coneixement dels ODS des d'una perspectiva diferent. Abordar els ODS amb les etimologies és una novetat, però ha volgut anar més enllà per no caure en tòpics coneguts. Per això, ha volgut anar més enllà del llatí i ha retrocedit a la llengua proto indoeuropea, la reconstrucció de la llengua que va donar lloc al llatí, al grec, a les llengües germàniques, al sànscrit... de manera que no solament pot aportar coneixement nou sinó dues coses que considera rellevants: per una banda, connectar els actuals mots catalans o romànics amb els actuals anglesos quan hi ha aspectes que poden ser enriquidors; i per altra banda, quan és possible, fer notar com la sonoritat de les arrels originals podien tenir alguna significació onomatopeica.
Aquesta serà una iniciativa de durada llarga ja que els ODS duraran fins al 2030 i que dependrà de l'interès que generi, però no solament perquè d'entrada pot sembla difícil de generar interès amb etimologies. Es tracta que l'audiència comprengui que li pot aportar un coneixement interessant, i que no solament és una etimologia sinó una manera d'analitzar la realitat. Segons l'autor, intento fer-ho aportant un coneixement que pugui ser interessant per a comprendre millor el significat actual i comparant sempre que és possible entre diferents paraules o amb mots germans de llengües properes.
Properament té previst abordar alguns dels mots més rellevants com ara la pau, l'ètica, la sostenibilitat, la responsabilitat, l'energia, la pobresa... Els anireu trobant al blog Responsabilitat Global amb l'etiqueta: [mots responsables] o directament al canal de youtube o a la llista reproducció.
Aquests són 21 els publicats fins ara:
Dia Internacional del Petó
Dia Mundial de la Bicicleta
Matemàtiques
Dia Internacional de les Dones (gènere, dona, muller)
Violència
Treball
L'economia (eco-)
Els llibres ens fan lliures (Sant Jordi)
El consum
L'ozó
Oxigen
La platja
La posidònia
Medusa
Pluja
Mont / muntanya (Montserrat)
Herbes de Pasqua
Cosmètica (natural 100%)
L'escepticisme
El dret i regir de manera justa
El ioga
Sant, sagrat, sancionar
Groc
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada