- Noves declaracions des de l'entorn de Nacions Unides que alerten de la conducta de l'estat espanyol, que pot interferir amb els drets de protesta pública i dissuadir de fer discursos plenament legítims.
- Espanya segueix retrocedint pel que fa a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 16 de Nacions Unides, que parla de de pau, justícia i institucions sòlides i pretén promoure societats justes, pacífiques i inclusives.
El relator especial de les Nacions Unides sobre llibertat d’opinió i expressió, David Kaye, insta les autoritats espanyoles a "abstenir-se de perseguir per rebel·lió figures polítiques i manifestants" a Catalunya, segons recull un comunicat del Comitè de Drets Humans de l'ONU. David Kaye insta Espanya a retirar les acusacions de rebel·lió alhora que es mostra “preocupat” per l’ús d’aquests càrrecs quan no involucren violència” i demana a l’Estat trobar “eines de diàleg i reconciliació”.
Les persecucions per rebel·lió que poden conduir a llargues condemnes a presó plantegen un risc greu de dissuadir els discursos plenament legítims, encara que puguin ser polèmics o controvertits, ha assenyalat Kaye.
Segons defensa el professor de dret a la Universitat de Califòrnia, la llibertat d’expressió és la pedra angular de tota societat lliure i democràtica i continuarà així fins que desapareguin les polèmiques polítiques actuals. En aquest sentit, el relator de l’ONU es mostra preocupat que els càrrecs de rebel·lió per actes que no involucren violència contra alguns dels membres del Govern destituït, com Carles Puigdemont, puguin interferir amb els drets de protesta pública i dissidència.
L’expert recorda que la llei internacional de drets humans adverteix que “les restriccions només han d’imposar-se quan siguin estrictament necessàries i proporcionades per protegir els interessos de l’Estat”. En aquesta línia, Kaye afirma tenir “l’esperança” que Espanya “desplegui” les seves institucions democràtiques per “fomentar espais de debat” i trobi “eines de diàleg i reconciliació” per fer front a la situació política actual.
Fa uns mesos, un altre expert de Nacions Unides, Alfred de Zayas, va denuciar el retrocés espanyol en drets humans i va demanar que la CE s'interpreti segons els tractats internacionals. L'Oficina de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans va publicar una nota de premsa amb els resultats de l'informe aportat per aquest expert independent, que entre altres,deplorava la decisió del Govern espanyol de suspendre l'autonomia de Catalunya, fet que es valorava com un retrocés en la protecció dels drets humans, incompatible amb els articles 1, 19, 25 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. En aquest sentit, s'aclaria que, de conformitat amb els articles 10 (2) i 96 de la Constitució Espanyola, els tractats internacionals constitueixen llei local i, per tant, la llei espanyola s'ha d'interpretar de conformitat amb els tractats internacionals.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada