1.12.16

"Les pimes han d'incorporar l'RSE com una estratègia de diferenciació, excel·lència i sostenibilitat", segons Canyelles en una jornada d'RSE a Montgat

  • Ha tingut lloc a Montgat la Jornada d'Ocupació, davant un públic d'empreses i organitzacions per abordar el sentit empresarial de la responsabilitat social 
La Fundació Bancària 'la Caixa', l’Ajuntament de Montgat i la Fundació Privada el Molí d’en Puigvert han organitzat la Jornada d'Ocupació, amb empreses del Maresme Sud, per parlar d'RSE, que ha reunit una setantena de persones aquest dijous 1 de desembre a la Biblioteca Tirant lo Blanc.

Ha obert les intervencions de la taula inaugural Miquel Àngel Ruiz, gerent de la Fundació Privada el Molí d’en Puigvert, que ha agraït el suport de l'Obra Social. Ruiz ha explicat el sentit del conveni de col·laboració assolit entre l'Ajuntament de Montgat i el programa INCORPORA de l' Obra Social “la Caixa”.
 
Tot seguit s'ha presentat el programa Incorpora, el gran programa d'integració sociolaboral de l'Obra social de La Caixa, que al llarg d'aquests anys ha aconseguit la incorporació de més de 100.000 persones de col·lectius amb dificultats. S'ha destacat la importància del compromís d'integració de persones amb discapacitat. Bernardo Muñoz, tècnic del programa Incorpora.
 
Montserrat Sanllehy,  segona Tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Montgat i regidora de Serveis a les persones, Acció Social, Dona i Salut, ha mostrat la seva satisfacció per la firma del conveni. Ha aprofitat la circumstància del Dia de la Lluita contra la Sida, que té lloc avui dia u de desembre, per demanar el compromís per eradicar la malaltia.
Josep Maria Canyelles, expert en RSE, ha fet la ponència sobre Responsabilitat Social Empresarial, destacant la rellevància que un enfocament d'RSE comporta també per a les empreses petites.

El promotor de Responsabilitat Global ha afirmat que per a qualsevol empresa l'RSE pot suposar una estratègia de diferenciació, excel·lència i sostenibilitat, i  ha convidat les empreses i organitzacions a emprendre el camí de la incorporació d'aquest estil de gestió de l'RSE, que suposa integrar valors com l'ètica, la sostenibilitat o la transparència, entre altres.

Canyelles, que també és soci-consultor de Vector 5, s'ha mostrat crític cap a algunes empreses que, malgrat que puguin tenir bones pràctiques en alguns vectors com els d'impacte ambiental o en acció social, estan alhora fent elusió fiscal o perjudicant les pimes proveïdors, de manera que, en rigor, no estan gestionant l'RSE perquè no atenen tots els seus vectors d'impacte.

L'expert ha volgut aportar alguns consells sobre com gestionar l'RSE, amb unes notes sobre què implica metodològicament l'RSE, com el diàleg amb els grups d'interès i la transparència. Ha destacat que la transparència és un valor instrumental que poc valor aporta sense honestedat i sostenibilitat. A més de demanar que cada empresa gestioni la seva responsabilitat immediata, també ha convidat a integrar la responsabilitat empresarials respecte a les agendes local i global de l'RSE, fent referència en aquest cas al "Focus de l'RSE a Catalunya" i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Canyelles ha acabat la intervenció destacant l'oportunitat de construir territoris socialment responsables, amb la implicació de tots els agents, privats, socials i públics, i de qualsevol dimensió.
 
Tot seguit s'han presentat dos casos socials: la Fundació Home i la Fundació acidH. Per part d'acidH, la gerent Sílvia Garcia, ha explicat que treballen amb persones amb intel·ligència límit, un col·lectiu amb una discapacitat invisible, que no es percep físicament, però que requereix que se'ls tracti amb una especial cura i suport, explicant bé les funcions. Han creat centres especials de treball i competeixen en el mercat amb normalitat, i han creat dues marques, Blanc per a la bugaderia, i Shuup per al càtering, i mai usen les característiques del col·lectiu per a publicitar els seus serveis sinó que han de competir en bon servei.

Ha conduït l’acte Neus Sala, periodista i locutora.