5.5.15

Gran notícia per a l'RSE: Reneix l'RSE.Pime!

Al 2008-2009 va tenir lloc un programa de foment de la Responsabilitat Social per a les pimes catalanes que va ser un gran èxit. 30 organitzacions hi van prendre part, en una iniciativa pionera, que partia de l'experiència de l'RSE.Coop.

Després d'aquell programa en va venir un altre, el tRanSparÈncia, on 62 pimes hi van participar convidades per 11 empreses grans, ja que es tractava de fomentar el desenvolupament de l'RSE en la cadena de proveïment. Totes dues iniciatives van ser liderades pel Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya.

Hem tingut l'oportunitat de mostrar aquestes dues experiències a diferents partners europeus, com per exemple per mitjà del programa COGITA (2012-2014), i podem explicar que han estat valorades i reconegudes com dues iniciatives referents a Europa, per la seva ambició, qualitat, desenvolupament i resultats.

Tanmateix, ara teníem un repte encara més complex: no ser excel·lents cada tres anys sinó poder oferir amb caràcter de continuïtat un programa que permeti que les pimes s'incorporin a la gestió de la responsabilitat social. El naixement de Respon.cat també pretén afavorir que l'RSE formi part del teixit empresarial català de manera més intensa i extensa, de manera que ha estat possible ampliar aquesta aliança per a poder sumar esforços i aportar eines pràctiques a les pimes, juntament amb un missatge comú sobre la necessitat de fer de l'RSE un factor de la competitivitat empresarial.

El Consell de Cambres, la iniciativa empresarial Respon.cat i el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya fan possible aquest repte de poder assegurar que noves pimes es vagin incorporant a la gestió responsable. Sabem que són moltes les pimes que tenen els valors de l'RSE i que acullen moltes bones pràctiques en RSE, però cal assegurar que l'RSE formi part del model de negoci, que els objectius estratègics hi estiguin alineats, i les accions operatives, per tal que tot aquest sentit de compromís es pugui posar en valor i pugui aportar un millor retorn, creant valor per als diferents grups d'interès començant per la pròpia empresa.

Aquest RSE.Pime suposa per a Empresa i Ocupació, que financia el projecte, una culminació en el procés de poder recuperar els projectes emblemàtics de foment de l'RSE des de les polítiques públiques, amb un model sostenible per a poder garantir la continuïtat anual. Per a les Cambres suposa una mostra de constància en el lideratge en el foment de l'RSE, a partir de tota l'experiència mútua acumulada, amb el mèrit afegit d'haver promogut des dels seus auspicis la creació de Respon.cat. I per a aquesta jove associació empresarial, Respon.cat, suposa el repte d'assumir una de les accions de referència en foment de l'RSE per a pimes, fent possible alhora combinar les propostes per a les empreses membres amb les línies que pretenen oferir eines al conjunt del teixit empresarial amb un focus especial cap a les pimes.

En resum, avui assistim a una gran notícia, el naixement del nou RSE.Pime, més àgil, més fresc, més sostenible, amb vocació de continuïtat. Ho explicarem amb més detall el proper dimecres 13 de maig a les 17h a la Cambra de Barcelona (Av. Diagonal).