25.5.15

Canyelles a Andorra: "les empreses han de ser sensibles a allò que la societat espera d'elles, aportant valor real"

L'especialista en responsabilitat social d'empreses i organitzacions, Josep Maria Canyelles, ha ofert aquest dijous una conferència en el marc de l'acte de lliurament dels premis en memòria d'Antoni Rogel de la FAAD.

L’acte ha tingut lloc davant de més d’un centenar d’assistents entre els quals dos ministres del govern i altres representants institucionals, i els màxims representants de la Confederació Empresarial d’Andorra i la Cambra de Comerç d’Andorra.

Canyelles ha apostat per generar un "espai de confiança" i fer que les empreses "perdin la por" a la contractació de persones amb discapacitat. Segons el ponent, es tracta de cercar el millor talent d'acord amb les necessitats de cada feina i també potenciar organitzacions que puguin exercir d'intermediàries en la integració laboral d'aquest col·lectiu.

La Responsabilitat Social Empresarial s'ha d'exercir per disposar de millors organitzacions "no per bona fe". Així s'ha expressat l'especialista de Responsabilitat Global, Josep Maria Canyelles, que ha indicat que petites, mitjanes empreses i autònoms poden aplicar criteris amb una "actitud de respecte" envers la societat.

Les empreses que segueixen aquests criteris, ha dit Canyelles, "acaben rebent el premi de la societat" que es tradueix en la confiança i l'interès dels clients, la captació i la retenció del client i, al final, una "oportunitat pel negoci". Es tracta de tractar bé a la clientela, als treballadors, tenir actituds de transparència, mostrar els impactes de l'empresa sobre el medi ambient i en la societat o el respecte i la consciència amb col·lectius amb necessitats especials, entre altres. Si se segueixen aquests criteris positius de respecte social "els beneficis acabaran sent un reflex del bon funcionament de l'empresa", ha assegurat.

D'altra banda, Canyelles ha afirmat que les polítiques públiques són necessàries per a determinats col·lectius que tenen dificultats d'integració social i laboral, però segons l'expert cal anar més enllà del marc legal i les empreses "han de ser sensibles a allò que la societat espera d'elles, aportant valor real per la societat".

Així, per exemple, ha indicat que es pot valorar la contractació de discapacitats per determinades habilitats que poden mostrar en el desenvolupament d'algunes tasques i per la seva motivació. Tot i així, s'ha d'intentar que no suposi un problema per a l'empresa i per això es pot optar per organitzacions o empreses d'integració que ajudin a aquest procés i se'n facin corresponsables.

Canyelles ha acabat la seva intervenció fent referència a la necessitat que organitzacions de tota mena, grans i petites, públiques, privades o socials, gestionin la seva respectiva responsabilitat social, com a manera de construir un Territori Socialment Responsable, uns pobles positius, una societat positiva, un país positiu i socialment responsable. En aquest sentit, ha explicat que a Catalunya un grup d'empreses molt diverses han constituït l'associació Respon.cat, una iniciativa empresarial per al foment de l'RSE.

http://collaboratio.net/mm/File/ca/Jornada_jmcanyelles_RSE_FAAD_Andorra.pdf En acabar la conferència s'han lliurat els premis de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) en memòria d'Antoni Rogel. "volen reconèixer l'esperit de lluita que va tenir Antoni Rogel, de reivindicació dels discapacitats, que ha de seguir", ha dit el gerent de la FAAD, Jacint Risco. Enguany, s'ha premiat l'esportista Albert Llovera i l'exgerent de la Federació, Joaquim Juan.

Repercussió als mitjans:


Entrevista a Josep Maria Canyelles a Ràdio Nacional d'Andorra [CONTÉ ÀUDIO] El programa "Cara o Creu" de Ràdio Nacional d'Andorra, presentat per Lourdes Prat, ha entrevistat Josep Maria Canyelles aquest divendres 22 de maig: Entrevista amb Josep Maria Canyelles
Andorra Difusió, el web de Ràdio i Televisió d'Andorra: [CONTÉ VÍDEO] ...La conferència prèvia al lliurament de premis va anar a càrrec de Josep Maria Canyelles, especialista en excel·lència i responsabilitat de les empreses. El tema era la responsabilitat social, és a dir, els drets i els deurs de cada empresa cap a la societat en la qual està emmarcada...
Diari ARA Andorra: "Perdre la por" a la contractació de discapacitats. L'expert en Responsabilitat Social Empresarial, Josep Maria Canyelles, aposta per crear un "espai de confiança" perquè les empreses puguin contractar persones de col·lectius amb diversitat funcional per les seves habilitats en determinades tasques sense que suposi un problema...


Diari Bon Dia: L’atenció a la diversitat ofereix a les empreses més opcions d’èxit. Escrit per: M. S. C. Una empresa, sigui una gran corporació o una PIME, si no és capaç de gestionar la diversitat perd oportunitats. Aquest és l’avís que va llançar ahir l’expert en responsabilitat social de les empreses, administracions i organitzacions del tercer sector Josep Maria Canyelles al teixit econòmic del país. Convidat per la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD),

Diari d'Andorra: Insten l’empresariat a “perdre la por” a contractar persones discapacitades. Gerard del Castillo - Andorra la Vella - 22/05/2015. L'especialista en responsabilitat social i organitzacions Josep Maria Canyelles va instar ahir els empresaris andorrants a "perdre la por" a contractar persones discapacitades... (subscriptors)

Fòrum.Ad. La FAAD treballa en un pla d'integració amb col·laboració de la CEA i la Cambra de Comerç.

Ara.ad. Nou pas cap a la integració laboral dels discapacitats.