2.11.14

L'economia social, referent en RSC, potencia la recuperació

  • L'economia social ha recuperat nivells d'ocupació anteriors a la crisi.
  • La Generalitat de Catalunya ha impulsat, en col·laboració amb la Confederació de Cooperatives, el programa aracoop per posar en valor l'economia social i cooperativa com un model empresarial estratègic i transformador de realitats socials.
    Les empreses de l'economia social i cooperativa són un model empresarial amb impacte econòmic i social plenament preparat per afrontar els reptes del segle XXI. Tenen uns vincles i potencialitats que les poden identificar com empreses referents per a la gestió de la seva responsabilitat social.

    Si bé la condició de cooperativa o economia social no porta implícita l'RSC més enllà d'alguns factors laborals i econòmics, cada vegada més el sector s'està modernitzant per emprendre projectes empresarials que rendeixin en totes les dimensions, entre les quals el creixement a partir de la innovació i la internacionalització. I sens dubte, poden aportar experiència i bones pràctiques al conjunt del teixit empresarial a partir dels millors models de gestió de persones, davant el repte compartit de com gestionar el talent en les organitzacions del segle XXI.

    Els resultats s'aprecien: les cooperatives se situen en l'avantguarda de la recuperació de l'ocupació que s'està produint en el conjunt del país. Si durant la recessió, les cooperatives van destruir relativament menys ocupació que el conjunt del teixit empresarial, ara l'estan creant amb més força i ja arriben a nivells previs a l'esclat de la crisi.

    Conscients de l'important paper de l'economia social i cooperativa en l'economia catalana i, molt especialment, de les seves potencialitats en el model econòmic del segle XXI, la Generalitat dóna suport a aquest tipus d'empresa mitjançant actuacions que en maximitzen l'impacte social i econòmic.

    Així, el 28 d'octubre passat es va celebrar l'acte de cloenda de la primera edició del programa Aracoop, el programa marc de cooperació públic-privat, promogut pel Departament d'Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, amb la participació de la Confederació i les federacions de cooperatives i la col·laboració de 80 entitats, que té per objectiu ampliar, renovar i enfortir l'economia social i cooperativa.

    Durant aquest primer any s'han desenvolupat fins 361 activitats presencials i 68 productes a tot el territori amb 6.530 persones beneficiàries. Entre d'altres resultats, cal destacar que fins a 150 empreses han millorat la seva viabilitat i han crescut i unes 15 han ampliat la seva presència internacional. També s'han iniciat uns 194 nous projectes -incloent nous projectes emprenedors, transformacions d'associacions i cooperatives de alumnes- i 40 empreses han treballat per potenciar projectes de col·laboració.

    Des de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat hem tingut l'oportunitat de realitzar la secretaria tècnica del projecte Aracoop i comprovar el dinamisme i les potencialitats de les empreses de l'economia social i cooperativa.

    A la pàgina web: www.aracoop.coop es pot accedir a tots els recursos i novetats del programa.

    Josep Maria Canyelles i Albert Huerta, socis consultors de Vector 5