8.5.16

La Magic Line de Sant Joan de Déu: un esdeveniment solidari i sostenible

Aquesta setmana he participat en una reunió de l'Obra Social de Sant Joan de Déu per aportar idees sobre uns dels grans esdeveniments que organitzen, la Magic Line. A Vector 5 se'ns va demanar que i aportéssim una visió externa al costat d'empreses que hi han estat participant activament i que podien aportar la visió des de dins de la moguda. Sempre és un plaer poder ajudar a millorar un esdeveniment però sobretot és un bon senyal que una organització com aquesta es preocupi per escoltar la veu de grups d'interès diversos per obrir-se a la millora.

Què és la Magic Line. És una mobilització solidària que organitza Sant Joan de Déu a favor de les persones més vulnerables. L'esdeveniment central és una caminada per equips i no competitiva pels turons de Barcelona, que enguany s'ha fet per tercer any. Durant els mesos previs, els equips participants es marquen un repte solidari i fan activitats de captació de fons per aconseguir-lo. Participar a la Magic Line costa 30€ per equip, el que permet inscriure un equip d'entre 3 i 25 persones, escollir un recorregut de 10, 20, 30 o 40 km i gaudir dels serveis bàsics de la caminada. Les persones que hi volen participar però no poden fer la caminada tenen altres opcions, com organitzar un Cafè Magic Line o participar a la festa posterior.


Juanjo Ortega, coordinador de la Magic Line: "Quan posem a disposició de la gent espais de participació solidària, la resposta és magnífica"

La gestió responsable socialment d'esdeveniments ha agafat embranzida en els darrers anys, i se'n parla molt des dels Jocs Olímpics de Londres, tot i que de vegades amb una visió molt reduccionista a les matèries ambientals. Cal destacar especialment que la Magic Line és un esdeveniment esportiu de transformació social a través de la promoció de valors com:

a) Solidaritat conscient i responsable: per això aporten els recursos que facilitin als participants el coneixement de les problemàtiques i les causes que l'originen, el reconeixement de la dignitat humana i els seus drets, la presa de consciència de la corresponsabilització per trobar-hi solucions i promoure el compromís individual i col·lectiu com a via per fer-les possible.

b) El destí de la captació. L'aportació econòmica dels participants és significativa i proporcionada a l'esforç físic i a la causa social al qual va destinada. Els projectes receptors dels donatius beneficien a col·lectius i no a causes personals. Apliquen criteris de transparència dels projectes beneficiaris i mecanismes de rendició de comptes.

c) Inclusió: tothom hi ha de trobar oportunitats de participar, a través de la participació adaptada, el voluntariat, la difusió o les aportacions econòmiques.

d) Criteris ètics en les actuacions pròpies i en relació amb empreses col·laboradores, a les quals exigeixen:
  • Respectar els drets humans, el medi ambient i la salut pública;
  • Complir amb la legislació vigent en matèria laboral, de seguretat social, fiscal i relativa a riscos laborals, tant localment com en altres països on actua. 
  • No produir ni comercialitzar productes que perjudiquin la salut com tabac o alcohol d'alta graduació etc.
  • No estar directa o indirectament relacionada amb la fabricació o el comerç d'armes o de qualsevol altre producte pensat per a actes violents o d'ús militar.
  • No produir o comercialitzar productes o serveis ni difondre campanyes que no encaixin amb la imatge i els valors de Sant Joan de Déu.
e) Estil de comunicació: empren arguments racionals i emocionals sense apel·lar a la caritat ni fer ús del sensacionalisme en les comunicacions públiques.

f) Reconeixement entre entitats: es vinculen a altres entitats promotores d'esdeveniments esportius amb valors per donar-nos suport, compartir aprenentatges i difondre conjuntament la solidaritat a través de l'esport.