14.11.15

Exxon coneixia el canvi climàtic fa gairebé 40 anys i va tractar de silenciar-ho

La companyia petroliera Exxon estava al corrent del problema dels gasos d'efecte hivernacle sobre el canvi climàtic abans que això es convertís en un assumpte públic, i va gastar milions de dòlars per promoure la negació del mateix, segons una nova recerca.

La petroliera nord-americana Exxon es va interessar per l'assumpte en 1977, 11 anys abans que el problema es fes públic, segons InsideClimate News després d'entrevistar a exprofessionals de la companyia i analitzar documents interns.

El juliol de 1977, el científic principal de Exxon, James Black, va afirmar: "Existeix un consens científic entorn de que la forma més probable en la qual la humanitat està afectant el clima global és mitjançant l'alliberament de diòxid de carboni a partir de la combustió de combustibles fòssils".

En 1978 Black va advertir a la companyia que duplicar les emissions d'aquest gas a l'atmosfera incrementaria la temperatura global en dos o tres graus i que quedaven cinc o deu anys abans que calgués adoptar decisions contundents sobre les estratègies energètiques.

En els 70 i 80 Exxon (actualment ExxonMobil) va emprar a respectats científics per investigar el problema i elaborar models climàtics.

Així i tot, Exxon es va convertir en un dels patrocinadors de campanyes de confusió científica. En 1989 la petroliera va ajudar a crear la Coalició per al Clima Global que va posar en qüestió la base científica de les preocupacions pel canvi climàtic.

A més, Exxon va ajudar a evitar que EUA signés el Protocol de Kyoto en 1998 per controlar les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Font: RT (28 d'octubre de 2015) https://actualidad.rt.com/sociedad/189861-exxon-saber-cambio-climatico via http://www.cedat.cat/butlleti/html/2015/novembre/