1.11.15

Difunts i RSE

Aprofitant el dia de Tots Sants i els rituals de record dels difunts, aprofito per publicar alguna reflexió sobre la matèria, i per recordar les anteriors.
  • Segons el Grup Mémora, dels 48.000 serveis funeraris que van fer al nostre país, 18.000 són incineracions. Representen ja un 36% del total de serveis, i creixen un 2,5%.
  • El cementiri de Roques Blanques té el primer prototip de cotxe fúnebre elèctric de Catalunya
En aquesta ocasió em valdré del reportatge que publica avui el diari ARA (Codis QR, taüts ecològics i boscos que fan de cementiri: els serveis funeraris multipliquen l’oferta), que explica que la majoria de persones opta encara per l’enterrament tradicional en nínxol, tomba o panteó, però que la incineració és el que més creix a Catalunya, especialment en nuclis urbans i zones properes a grans ciutats.

L’augment de la incineració ha contribuït a l’aparició de noves alternatives per inhumar les cendres de forma controlada, com columbaris, jardins per a l’espargiment i fins i tot boscos dins els mateixos cementiris. Al cementiri de Roques Blanques, enmig del Parc Natural de Collserola, hi ha un espai destinat a inhumar fins a cinc urnes biodegradables al voltant d’un arbre acabat de plantar. Al costat de l’arbre – una alzina, una alzina surera o un pi pinyoner, tots ells autòctons de Collserola– s’hi fixa una placa de granit per a inscriure els noms. Amb només quatre anys, ja se n’han plantat prop d'un miler.

Com a alternativa, creixen també les opcions sostenibles: la meitat de les cremacions es fan ja en caixes no contaminants, és a dir, sense vernissos, frontisses ni elements metàl·lics, vidres, plàstics o teixits sintètics. Un cop incinerat el cos, un 30% de les famílies opten per utilitzar urnes biodegradables. Poc a poc, s’intenta introduir elements mediambientalment sostenibles també en els enterraments tradicionals. El cementiri de Roques Blanques, per exemple, va adquirir ja fa sis anys el primer prototip de cotxe fúnebre elèctric de Catalunya, molt menys contaminant que els vehicles que funcionen amb benzina.


Entrades anteriors sobre aspectes funeraris: