24.9.15

L’Estat espanyol vol augmentar el perjudici a les entitats socials catalanes


Fa tres anys vaig escriure un article titulat Passar-se les sentències judicials pel forro! en el qual deia Al gener d'aquest any vaig vaticinar que l'Estat espanyol no compliria la sentència. I efectivament, el Govern espanyol va anunciar la setmana passada que la potestat per administrar les subvencions generades de la casella del 0,7% de la declaració de la Renda (IRPF) no serà d’àmbit territorial sinó que es gestionaran de forma centralitzada.

Continuava justificant perquè ho teníem tan clar: Perquè des de fa cinc anys, l'Estat i alguns grups socials han decidit de manera prou explícita anar a totes contra la diversitat nacional fins al punt de carregar-se si cal el sistema autonòmic aprofitant la conjuntura de crisi econòmica.

L'Estat ha incomplert sistemàticament el que preveu el marc normatiu, les lleis orgàniques i les moltes sentències fermes del Tribunal Suprem. Mentre l'Estat i totes les forces unionistes denuncien que el sobiranisme està disposat a trencar la legalitat, ells no tenen cap problema a incomplir-les sistemàticament.

Ara hem sabut que l’Estat prepara un decret per tallar l’aixeta a les entitats socials catalanes, ja que segons l’esborrany, només subvencionarà organitzacions “d’àmbit estatal” amb el 0,7% de l’IRPF.

Els contribuents catalans aporten un 26% del recursos resultants del 0,7% de l'IRPF però només en retorna el 14. Pràcticament la meitat dels recursos no tornen al seu origen, a on correspon. [llegir notícia a l'Ara]