Retorna és una iniciativa sense ànim de lucre integrada per la indústria del reciclatge, ONG ambientals, sindicats i consumidors.
Retorna busca reduir al màxim la generació de residus i demana als productors que implantin un Sistema de Retorn d'Envasos perquè cada dia a Catalunya es deixin d'abocar, incinerar o abandonar 5,5 milions d'envasos de begudes.
Aquesta pràctica va funcionar a tot l'estat fins els anys 80 i, actualment, s'aplica amb èxit a més de 40 regions del món.
Ja toca anar pensant quin sistema voldrem per a la República Catalana: l'actual sistema espanyol on es recicla un 30% dels envasos i acabem fent-nos càrrec de pagar per l'altre 70% o bé els sistemes més avançats i sostenibles on es recicla mésdel 90%, com a Alemanya.
La proposta: el Sistema de Retorn d'envasos
Davant la situació actual, Retorna proposa el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), comunament conegut com a Sistema de Retorn d'envasos. Aquest sistema, complementaris als SIG actuals funciona en altres regions del món amb gran èxit.
Dipòsit significa que hi ha un valor econòmic associat a cada envàs, un incentiu perquè aquest envàs torni a la cadena de producció en les millors condicions per al seu reciclatge i que aquesta quantitat no és un impost o un cost extra, sinó un avançament.
Devolució significa que aquesta quantitat que el consumidor ha avançat se li reemborsa en la seva totalitat quan l'envàs es lliura de nou en el comerç.
Retorn significa que l'envàs torna a la cadena de producció, és una matèria primera en condicions d'esdevenir qualsevol nou producte, el cicle es tanca i no hi ha residus, sinó recursos.
El Sistema de Retorn és un sistema de gestió de residus, d'envasos en aquest cas, que associa un valor a cada envàs perquè aquest sigui retornat pel consumidor per al seu reciclatge. És un sistema paral·lel als SIG i només destinat als envasos de begudes. Els sistemes integrats de gestió que funcionen actualment han de seguir existint per a multitud d'envasos que no estan inclosos en el SDDR (llaunes de conserves, envasos de productes lactis, licors i vins, safates de plàstics ....).
El sistema funciona així:
-Els productors (embotelladors, importadors o distribuïdors) paguen el dipòsit a l'operador del sistema per cada envàs que posen al mercat.
-Els comerços (hiper i supermercats, botigues mitjanes i petites, gasolineres, etc.) Compren els productes, i els seus envasos, als productors. Paguen el preu del producte més el dipòsit per cada envàs. També cobren als consumidors per l'envàs a l'hora de la compra, i retornen l'import quan aquests ho tornen.
-Els consumidors compren el producte envasat i paguen el dipòsit per cada envàs al comerç. Quan han consumit el producte, si lliuren l'envàs buit en qualsevol comerç, se'ls retorna íntegrament el dipòsit pagat. Si el consumidor no vol tornar l'envàs, la quantitat queda al circuit i ajuda a finançar el sistema.
-L'operador del sistema retorna als comerços el que han pagat als consumidors segons rep les dades de part d'aquests. Realitza la compensació entre els agents que intervenen en cicle. A més s'encarrega de gestionar la logística dels envasos, la correcta recuperació dels materials i controlar el flux econòmic entre els diferents agents que intervenen.
-L'Administració pública s'encarrega de controlar la transparència de les estadístiques i dades de la gestió de l'operador i audita els comptes de tot el sistema
[llegir en origen]
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada