30.8.15

D'Argentina estant (3): Moguda empresarial per salvar la imatge de Rosario

Després de passar uns dies a Rosario (Santa Fe, Argentina) per feina, deixo anotades algunes reflexions a mode de quadern de bitàcola!





Forta moguda empresarial per salvar la imatge

Des de fa un temps, Rosario i la provincia de Santa Fe s'han vist perjudicats per una mala imatge de violència, robatoris i narcotràfic. Apunten que no hi hagut un control de fronteres suficient i que narcotraficants procedents d'altres països sudamericans s'hi han desplaçat com a conseqüència de la pressió als seus països. Malgrat que les fronteres depenen del govern argentí, s'ha estigmatitzat aquesta regió, que és l'única governada pels socialistes, sota les acusacions de descontrol i de corrupció en l'estructura policial. 

He pogut captar aquesta preocupació entre les persones amb qui he parlat, entre les quals gent de la pròpia organització que lidera el tema, la Fundación de la Ciudad de Rosario. Aquests dies, precisament, aquesta fundació ha presentat un avançament del programa Rosario es Mucho Más, una iniciativa que busca posicionar nacionalment a la ciutat de Rosario destacant les seves principals atributs davant l'opinió pública. La Fundación de la Ciudad de Rosario (LFCR) presenta un estudi sobre la percepció que té l'opinió pública nacional sobre la ciutat. Entre les principals conclusions es destaca que, si bé Rosario és àmpliament reconeguda per les seves qualitats turístiques i els seus emblemes culturals i esportius, encara hi ha un gran desconeixement sobre l'alt desenvolupament econòmic, científic i social que s'experimenta en aquest districte. 

Segurament aquesta circumstància els ha motivat a interessar-se pel model de gestió de Territoris Socialment Responsables que estem portant a terme a Catalunya. 
 
"Rosario és molt més que el que la majoria dels argentins coneix: és una ciutat puixant i innovadora, que té un paper decisiu en l'economia argentina (aporta el 5% del PIB nacional i el 50% del provincial), un pol de desenvolupament científic, econòmic i cultural en permanent evolució", va afirmar Guillermo Laino, President de LFCR. "Com a empresaris i rosarinos, des de la Fundació tenim una gran confiança en la nostra ciutat i assumim el compromís de seguir treballant per al seu desenvolupament".

 
"Prenem els indicadors que va llançar l'estudi i els creuem amb la situació preocupant de l'últim temps, en què Rosario s'ha vist estigmatitzada davant l'opinió pública oblidant tot allò bo que passa a la ciutat. Per això des de la Fundació vam decidir donar inici a una nova etapa de treball, ancorada en els aspectes positius i menys coneguts de Rosario", va expressar Laino. "Rosario es Mucho Más té una forta empremta comercial i industrial i és una de les ciutats amb major desenvolupament del país; és el principal centre agroindustrial i ofereix múltiples oportunitats d'inversió. La Universitat Nacional de Rosario està entre les 45 millors de Sud-amèrica; s'han invertit 67 $ milions al Pol Tecnològic, que reuneix més de 100 empreses. Tenim una comunitat científica destacada a nivell internacional i cada any rebem a centenars de milers d'argentins i estrangers que arriben a Rosario atrets per la seva bellesa natural i la seva àmplia oferta cultural. Com rosarinos, estem orgullosos de la nostra ciutat i volem que tots els argentins comparteixin aquest sentiment", va comentar Luis Nazer, Vicepresident de LFCR.Per la seva banda, Laino va afegir: "La cooperació publicoprivada, eix fonamental del treball de la Fundació, és una política pública amb jerarquia de política d'estat. Aquesta interrelació permanent és el que seguirà permetent la concreció de plans estratègics fonamentals per a un desenvolupament sostenible de la ciutat de Rosario". [Font]