14.2.08

Reaccions a la creació del Consell Estatal d'RSE

La vicepresidenta del govern espanyol ha anunciat la creació imminent del Consell Estatal d'RSE. Aquest organisme, del qual hem parlat en altres ocasions, és una conseqüència lògica i desitjable de tot el procés de debat que s'ha produït a l'estat espanyol en aquesta legislatura.

Però no és més que una acció concreta, que no hauria de centrar en excés el nostre interès perquè no és de les més significatives. A més, neix en un mal moment, captant reaccions en contra perquè en aquestes dates és més un gest polític que un procés de normalitat en la gestió pública.

I finalment, el fet que és més preocupant és que no està ubicat dins el govern en la posició que li pertocaria. Les polítiques de responsabilitat social, si hom hi creu i hi percep un mínim potencial, haurien de dependre de presidència o d'una cartera més política com economia. Però situar-la a Treball implica donar-li un rang tècnic, un missatge poc polític, una decantació cap a matèries laborals i socials, una desconnexió plena amb el sentit estratègic de l'RSE per a les empreses i per al país.

Carles Campuzano, qui fou promotor de la Subcomissió d'RSE del Congrés dels Diputats i les Diputades, ha participat aquests dies en un debat amb els alumnes del curs d'RSE de la UOC i, a requeriment dels alumnes s'ha manifestat crític sobre aquest afer, no tant en la seva concepció, com en la seva oportunitat en aquests moments: "vista l’experiència del treball del grup d’experts que ha promogut l’Administració pot servir per a continuar parlant en genèric de la RSE. I ja portem massa temps fent-ho". Ha afegit que "cal entrar ja en el treball concret i sectorial. De fet, la Unió Europea es troba en aquesta dimensió. No és el mateix parlar d'RSE al sector turístic, que a al indústria química o farmacèutica. O quan parlem de pimes. O d’àmbits territorials concrets".

Finalment ha indicat que els documents que han sorgit de les "tres potes" de consens amb què s'ha treballat aquests darrers anys ja són un material més que suficient per a tenir referències i un consens sobre la qüestió: "el document de la Subcomissió del Congres, els treballs del Grup d’experts del Ministeri de Treball i l’acord de desembre de 2007 del Diàleg social són més que suficients. O el treball mateix que ha fet la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques. Segurament toquen més iniciatives com la que està promovent la Fundación Carolina, respecte les multinacionals espanyoles i Amèrica Llatina".

D'altra banda, informacions d'agència indiquen reaccions positives de les principals associacions que promouen l'RSE a l'estat espanyol. Des de l'Observatori d'RSC es considera que el futur Consell pot aportar dinamisme al procés de l'RSC. El Club d'Excel·lència en Sostenibilitat també considera positiva l'engegada del Consell i per al seu secretari general engegar iniciatives per al desenvolupament de polítiques públiques que fomentin la responsabilitat social des de la voluntarietat és una bona eina per a la seva consolidació. Finalment, el president de la secció de Ciències Econòmico-Comptables de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres, ha fet una valoració positiva encara que ha matisat que el nou Consell hauria de disposar d'un major pes del sector empresarial.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS