28.2.08

Escoles i Irresponsabilitat social

Fa un parell de setmanes publicàvem una reflexió titulada Escoles i responsabilitat social, on abordàvem algun exemple positiu de compromisos i iniciatives concretes.

Lògicament també trobem la creu. Avui s'ha sabut d'una escola que tenia presumptament una mala pràctica en referència la selecció de l'alumnat. Aquest és un tema no gaire ben resolt ja que en ocasions es fa difícil poder exercir un cert dret de tria de l'escola per als fills. I és sabut que en certes ocasions s'han produït casos de moltes famílies que s'empadronaven de manera fictícia en un domicili més proper a l'escola per tal de disposar de més puntuació per a poder-hi accedir. També Fa un parell d'anys es va tornar a parlar del dret d'accés perquè el govern va treure els beneficis en punts de què disposaven les famílies amb infants celíacs.

El cas que s'ha destapat ara, però, ja no és una mala pràctica ni de les famílies ni del govern. Seria una mala pràctica de l'escola, i de fet una pràctica gairebé delictiva ja que hi ha proves que van decidir contractar durant uns dies els pares dels infants que s'havien de matricular per tal que, en tenir una relació laboral amb l'escola, augmentessin de manera irrebatible la puntuació que se'ls assigna.

Tot un exemple de mala pràctica en unes institucions que haurien de ser exemplars en el seu comportament precisament perquè estan educant els infants i els joves. Quin missatge estan llançant a aquest joves? Que qualsevol astúcia és bona per a aconseguir l'èxit individual, que els intel·ligents fan conxorxes, i que tanoca l'últim!

Quin paper faran els fills d'aquestes famílies i d'aquestes escoles quan arribin al món de l'empresa? Corol·lari: la construcció d'una societat responsable requereix que tots els agents, les escoles incloses, gestionen adequadament la seva responsabilitat social, amb transparència, i amb les accions de queixa i advocacy quan considerin que les normatives generen alguna disfunció que caldria corregir.

El Periódico: Una jutge investiga la selecció d'alumnes en un col·legi concertat (ca)
El Periódico: Una jueza investiga la selección de alumnos en un colegio concertado (es)

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS