3.2.17

La CNMC xifra en 48.000 milions els sobrecostos per la falta de competència en els concursos públics

  • Competència ha creat una llista d'elements a considerar a l'hora de valorar l'existència de possibles acords anticompetitius 

La Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC) ha estimat en 48.000 milions d'euros els sobrecostos per la falta de competència en les licitacions públiques.

Per això, Competència, segons el qual la contractació pública supera el 15% del Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya, ha llançat una campanya per demanar la col·laboració dels òrgans de l'Administració Pública amb l'objectiu de millorar els procediments de contractació i la persecució de les irregularitats en els concursos públics.

El 'superregulador' realitza des de fa diversos mesos xerrades formatives en diferents departaments i ha creat una llista d'elements a considerar a l'hora de valorar l'existència de possibles acords anticompetitius entre les empreses que participen en el concurs perquè les administracions puguin detectar indicis de manipulació.

Alguns d'aquests elements són l'existència d'un reduït nombre de licitadors, incoherències en les ofertes, similituds injustificades i altres patrons de comportament sospitós.

A més, el regulador insisteix en la necessitat de millorar el disseny dels concursos que realitzen les administracions perquè les clàusules en els plecs de contractació siguin respectuoses amb els principis de la regulació econòmica eficient no incloguin restriccions injustificades a un proveïment competitiu.

La CNMC ha animat els que participin en òrgans de contractació que tinguin indicis d'aquest tipus de conductes o vulguin tenir més informació sobre els elements que faciliten la seva detecció que es posin en contacte amb l'Autoritat de Defensa de la Competència. El regulador investigarà tots els indicis de manera confidencial per confirmar la possible manipulació de la licitació.

Font: EuropaPress via ABC