25.4.16

Oriol Illa crida a superar la falsa dicotomia públic/privat

Aquest dimecres 20 d'abril passat vaig assistir al Fórum Europa Tribuna Catalunya amb Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer sector Social de Catalunya. Va fer de presentador en Toni Soler, periodista i fundador de Minoria Absoluta.

Sempre és un plaer escoltar les reflexions de l'Oriol, en aquest cas en format conferència ben documentada per a motivar la reflexió. Podeu veure en vídeo la intervenció sencera:




En una conferència al Fòrum Europa, el president de la Taula recorda que les societats europees més avançades compten i necessiten el Tercer Sector. - See more at: http://tercersector.cat/noticies/oriol-illa-crida-superar-la-falsa-dicotomia-publicprivat#sthash.rOvhz16H.dpuf
En una conferència al Fòrum Europa, el president de la Taula recorda que les societats europees més avançades compten i necessiten el Tercer Sector. - See more at: http://tercersector.cat/noticies/oriol-illa-crida-superar-la-falsa-dicotomia-publicprivat#sthash.rOvhz16H.dpuf

El president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa va fer el passat dimecres una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya en la qual hi van assistir unes 240 personalitats del món polític, social i econòmic del país. També hi van assistir representants de nombroses entitats socials catalanes.

Oriol Illa, durant la seva intervenció va recordar que “les societats més avançades, a nivell europeu, compten i necessiten tercer sector ja que és l’antídot perfecte per neutralitzar i superar avui la falsa dicotomia públic/privat que inspirava el debat de les societats industrials durant el segle XIX i que avui encara persisteix, com si fos una moda, entre una part de la classe política”.

Durant la seva intervenció, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa ha lamentat que “els darrers, han estat anys en els que s’ha produït un deteriorament del pacte social entès com aquell acord ciutadà que ens comprometia amb un model social. I deteriorar el pacte social, vol dir fer recular les polítiques socials, és a dir, el conjunt de decisions que les administracions públiques duen a terme per a pal·liar situacions que provoquen pobresa, desigualtat, exclusió o discriminació”. Illa també ha fet una defensa dels drets socials: “la defensa de drets socials com a drets sòlids no pas com a drets subsidiaris, és més necessària que mai. Si els drets socials, pensant sobretot en el dret a l’habitatge, haguessin estat drets forts, no haguéssim patit desnonaments i, amb tota seguretat, la crisi no hagués estat tan persistentment dura a moltes llars catalanes”, ha conclòs. “Els drets socials van més enllà de les polítiques socials. I les polítiques socials haurien de ser molt més que epígrafs als pressupostos públics. L’espai públic, l’urbanisme, l’educació, el transport, l’acció comunitària, són espais tan importants a tenir en compte en l’eficàcia de les polítiques socials com ho poden ser els propis recursos. Per això cal, en aquest immens repte de reduir les desigualtats, actuar transversalment. Les desigualtats s’han de poder combatre en una doble direcció; d’una banda sobre l’efecte que provoquen –és a dir, a través de polítiques socials- però també sobre la causa que les genera –la distribució injusta dels recursos i els excedents-“ ha sentenciat Illa.

Sobre la situació social que viu Catalunya, Oriol Illa també ha denunciat que “a Catalunya, el creixement econòmic i la lleugera disminució de l’atur pot haver provocat un cert relaxament en la percepció que ja no hi ha emergència social. Però la realitat és tossuda i encara tenim pendent pagar el deute. No el deute econòmic, sinó el deute social”. “Les polítiques socials han contingut situacions de vulnerabilitat, però, malauradament, han mostrat símptomes d’esgotament i no han estat capaces de reduir les principals mancances socials com voldríem”, també ha lamentat.

Pel president de la Taula del Tercer Sector, “la primera política social per reduir les desigualtats és l’ocupació de qualitat i una economia més social. Avui, a Catalunya 304.300 persones (2015) viu en llars on tots els seus membres estan a l'atur. El 2008, n’eren 89.900. Els aturats que porten més de dos anys a l’atur, s’han més que multiplicat per 10: dels 25.100 de l’any 2008 als 295.600 el 2015. Gran part dels recursos invertits avui en prestacions socials són conseqüència d’aquest atur elevat i crònic”.
Pel què fa als refugiats, Illa sosté que “avui, Europa, només representa un mercat i una divisa, però no pot representar els valors que la van inspirar, si el seu futur passa per decidir sobre la base de la violència i l’amenaça cap a les persones que massivament arriben desesperats a les nostres fronteres”.

Font: Taula Tercer Sector
Nota premsa Fórum