18.4.16

Jornada RSE a Granollers: la transparència és un valor instrumental que poc valor aporta sense honestedat i sostenibilitat, segons Canyelles

La Fundació Bancària “la Caixa” i l'Escola Pia de Granollers, amb la col·laboració de UEI-Cercle d’Empresaris i Audens Food han organitzat una jornada amb empreses del Vallès Oriental, per parlar d'RSE, que ha reunit prop d'un centenar de persones.

Ha obert les intervencions de la taula inaugural Joan Díaz, president de UEI-Cercle d’Empresaris, que ha fet referència als canvis en el codi penal i la necessitat que les empreses no es limitin a complir sinó a desenvolupar uns valors. Per part de Caixabank ha presentat la iniciativa Jordi Nicolau, director territorial de Barcelona. Finalment, Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha destacat les conseqüències enormes de la crisi econòmica, aportant dades locals, i fent referència a la necessitat de la implicació de tothom per a abordar el repte. 

Tot seguit s'ha fet la presentació del Programa Incorpora de la Fundació Bancària “la Caixa”,  que al llarg d'aquests anys ha aconseguit la incorporació de més de 100.000 persones de col·lectius amb dificultats.

Josep Maria Canyelles, expert en RSE, ha fet la
ponència sobre Responsabilitat Social Empresarial, amb l'objectiu de convidar les empreses i organitzacions a emprendre el camí de la incorporació d'aquest estil de gestió de l'RSE, que suposa integrar valors com l'ètica, la sostenibilitat o la transparència, entre altres.

Canyelles, que és soci-consultor de Vector 5 i promotor de Responsabilitat Global, ha destacat que l'RSE també és per a les Pimes i fins i tot per a les microempreses, i s'ha mostrat crític cap a algunes empreses que, malgrat que puguin tenir bones pràctiques en alguns vectors com els d'impacte ambiental o en acció social, estan alhora fent elusió fiscal o perjudicant les pimes proveïdors, de manera que, en rigor, no estan gestionant l'RSE perquè no atenen tots els seus vectors d'impacte.

L'expert ha volgut aportar alguns consells sobre com gestionar l'RSE, amb unes notes sobre què implica metodològicament l'RSE, com el diàleg amb els grups d'interès i la transparència. Ha destacat que la transparència és un valor instrumental que poc valor aporta sense honestedat i sostenibilitat. A més de demanar que cada empresa gestioni la seva responsabilitat immediata, també ha convidat a integrar la responsabilitat empresarials respecte a les agendes local i global de l'RSE, fent referència en aquest cas al "Focus de l'RSE a Catalunya" i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

Canyelles ha acabat la intervenció destacant l'oportunitat de construir territoris socialment responsables, amb la implicació de tots els agents, privats, socials i públics, i de qualsevol dimensió.
 
Una empresa del territori ha tingut l'oportunitat d'explicar les seves bones pràctiques en matèria de responsabilitat social, amb el focus en la integració de persones procedents de l'Escola Pia de Granollers. Raul Torres, gerent d'Audens Food, amb seu a Granollers, ha aportat el testimoni com a empresa col·laboradora del programa Incorpora i ha matisat que a les expressions "formació i experiència" calia afegir el talent de les persones.

Francesc Xavier Ambrós, gerent de l'Escola Pia Granollers, ha fet la cloenda de l'acte, amb unes paraules de presentació d'aquesta històrica entitat social i comunitària, i sobre els reptes de treballar amb les persones.

Ha conduït l’acte Clara Armengol, cap d'Informatius a Vallès Oriental Televisió. Prèviament a l'inici de l'acte, s'ha fet la firma de l'acord de col·laboració del programa Incorpora amb les institucions presents.