17.4.16

La UAB lidera les universitats del Sud d'Europa en el rànquing mundial 'GreenMetric'

  • Es tracta de la sisena edició d'un rànquing mundial que desenvolupa la Universitat d'Indonèsia
  • La Responsabilitat Social de les Universitats (RSU) també té una important dimensió ambiental, que és la que reflecteix aquest índex
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ocupa la 20 posició a nivell mundial entre els 407 centres universitaris que analitza el rànquing GreenMetric. Amb aquest resultat, la UAB destaca com el primer centre català a la llista i també de tot el Sud d'Europa. Aquest és el resultat de la sisena edició d'aquest rànquing mundial que desenvolupa la Universitat d'Indonèsia (UI), en què el centre asiàtic puntua els diferents campus a partir de criteris ambientals.

GreenMetric compara els esforços que fan els centres universitaris cap a la sostenibilitat ambiental i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi ambient, i la UAB hi ha arribat després d'estar a les posicions 44 i 126 als anys 2014 i 2013 respectivament.

L'índex GreenMetric, creat el 2010, valora les polítiques de sostenibilitat ambiental de centres d'ensenyament superior, a nivell internacional, en funció de sis categories: eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic, la gestió de residus, els recursos hídrics, la infraestructura , el foment del transport no contaminant i l'educació ambiental. De les sis categories, la UAB destaca especialment en les de gestió de residus, energia i canvi climàtic.

A més, aquesta aposta per la sostenibilitat ambiental també ha tingut un reflex en la sostenibilitat econòmica, ja que ha permès estalviar 6,6 milions d'euros, com es pot veure en aquest reportatge al Telenotícies de TV3:


Aquest ascens ha situat la UAB al capdavant de les universitats catalanes i del Sud d'Europa. Les altres universitats catalanes que hi apareixen són la Universitat de Barcelona al lloc 112, la Universitat de Vic al 209, i la URV al 259. Donat que s'examinen els campus, no apareix a l'estudi una universitat com la UOC, que pel seu caràcter virtual hauria de ser la més sostenible en termes ambientals. Respecte a les universitats agrupades a la Lluís Vives, corresponents a les terres de parla catalana, hi consten la Politècnica de València, que ocupa el lloc 64, la Jaume I el 99, la Universitat de València el 152, i la de les Illes Balears el 373.

La classificació mundial la lidera la Universitat de Nottingham (Regne Unit). Respecte a les altres universitats del Sud d'Europa, hi apareixen la Universitat d'Alcalá, que ocupa la 37 posició, l'Autònoma de Madrid, a la 62 posició, la d'Oviedo a la 86, la Universita Ca Foscari Venezia a la 87, la de Torí al lloc 109, la de Bolonya al 125, i la Universitat de Saragossa al 126. Vindria a continuació la primera francesa, que és la Universite Joseph Fourier Grenoble al 142.

Què és el Greenmetrics UI - Rànquing d'Universitats Sostenibles?

L'índex GreenMetric valora les polítiques de sostenibilitat ambiental dels centres d'ensenyament superior a nivell mundial, atenent les accions dutes a terme en diferents àrees com les infraestructures, l'eficiència energètica i la utilització de recursos hídrics, el correcte tractament dels recursos o el foment de sistemes de transport no contaminant, entre d'altres aspectes entre els quals també es troben els resultats aconseguits en investigació i formació en matèria de medi ambient.


Rànquing 2015 
Altres reflexions sobre RSU