15.9.14

Les ONG i la comunitat universitària de les Illes es formen en Responsabilitat Social

Aquest divendres i dissabte hem estat a Palma fent un curs d'RSE: Curs d'RSE a Palma de Mallorca: 12-13 de setembre, Universitat de les Illes Balears


Josep Maria Canyelles ha impartit dues sessions d'un curs monogràfic de responsabilitat social a l'OCDS de la UIB, a Palma, titulat Curs monogràfic sobre responsabilitat social: reptes i oportunitats en l'escenari actual
 
El curs ha abordat la responsabilitat social de les organitzacions públiques, socials, o de les universitats, així com el desenvolupament de territoris socialment responsables. Es tractava d'abordar la comprensió del sentit estratègic de la Responsabilitat Social per a les organitzacions, al marge de si tenen o no ànim de lucre, copsant la vinculació amb l'estratègia, amb la cultura interna, i els usos intel·ligents de l'RS orientats a crear valor econòmic i social simultàniament. 
 
D'aquesta manera s'ha pogut abordar els aspectes bàsics d'un model d'RS per al sector social, públic, o universitari que no sigui una mera transposició del model de les empreses mercantils sinó que sorgeixi d'un desenvolupament de la pròpia missió i del propi sentit d'excel·lència.  

Canyelles ha suggerit a les organitzacions presents que no desenvolupin l'RS merament per coherència, sinó que ho facin per interès, ja que altrament serà un projecte feble i poc sostenible en ell mateix. Cal saber trobar-li el sentit profund però també el retorn que ens ha d'aportar, per a fer -per exemple- que les entitats no lucratives siguin més confiables i tinguin més capacitat de crear valor a llarg termini. En aquest sentit, Canyelles també ha remarcat que la gestió de la pròpia RS ens ha de facilitar l'establiment de relacions i aliances estratègiques amb empreses.
 
Amb aquest curs l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) ha pretès donar resposta a les demandes formatives i a l’interès tant de les ONGD de les Illes com de la pròpia comunitat universitària, i aportar noves perspectives i oportunitats en l’escenari actual.