18.11.20

[VÍDEO] Jornada Cooperar per competir. Les aliances poden ser una finestra d'oportunitat per abordar els reptes.

  • Ha tingut lloc la jornada Cooperar per competir dins la Fira Novembre de Vilanona.
  • En el moment actual les aliances poden ser una finestra d'oportunitat per abordar els reptes. 
Us oferim el vídeo de la jornada. Després de la presentació per part les organitzacions promotores, Josep Maria Canyelles (Vector5 | excel·lència i sostenibilitat), Carme Dastis (Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) i Rosa Jorba (Federació Empresarial del Gran Penedès - FEGP), Xavier López fa una xerrada sobre el sentit de les aliances (min 5 a 40). La segona part inclou una selecció d'intervencions del col·loqui posterior.

La sessió s'emmarca en l'objectiu 17 (Aliances) dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, com part dels reptes globals a què ha de fer front la humanitat dins l'Agenda 2030. Cada actor, petites empreses incloses, hauria d'integrar aquest repte a la seva estratègia de negoci, atenent que avui dia les estratègies col·laboratives són de màxima rellevància per garantir la viabilitat empresarial.

Dins del marc de la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, va tenir lloc dijous 12 de novembre la Jornada de Marketplace per a empreses “Cooperar per competir”, organitzada per la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb la direcció tècnica de Vector5 Excel·lència i Sostenibilitat.

La jornada ha servit per abordar el repte de les aliances empresarials i com aquestes poden mostrar-se com una finestra d’oportunitats per abordar els desafiaments, i més ara, en el context actual en què ens trobem. L’esdeveniment ha estat virtual, amb la participació d’empreses del territori, si bé els ponents i organització s’ha situat al Museu del Ferrocarril de Vilanova, per donar visibilitat a una Fira que enguany ha hagut d’abordar el repte de la virtualitat.

Xavier López, expert en cooperació i aliances, ha situat el context actual marcat per la Covid i, més àmpliament, pel que es coneix com VUCA, de volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat, i ha defensat que cal actuar amb visió estratègica malgrat que tot ens porta a pensar en el dia a dia. Certament no podem planificar el futur però sí que ens hem de preparar per poder abordar-lo, centrant-nos en l’essencial i en allò que nosaltres podem fer. Aquí és on la cooperació passa a ser fonamental, sobretot per guanyar dimensió a partir de suma de capacitats i potencial.

López ha posat de manifest que sovint quan es pensa en aliances només visualitzem gran empreses però destaca que hem de tenir en compte que existeixen molts tipus d’aliances. També pimes i autònoms poden generar-ne amb altres empreses petites o grans, per crear nous productes i serveis o millorar el que ja estan fent.

Segons l’expert, cal preveure les fases; en primer lloc el que cal és trobar socis compatibles, que per dimensió, interessos i expectatives ens puguem entendre, amb una lògica de guanyar-guanyar. En segon lloc, el procés de negociació i la manera de formalitzar l’aliança. En tercer lloc, cal abordar l’execució, que comença perquè les organitzacions es coneguin i per anar avaluant l’evolució dels resultats i funcionament. De vegades els reptes són a llarg termini però cal saber estimular-se amb els èxits del dia a dia.

López ha remarcat cinc elements clau perquè les aliances puguin tenir èxit: la confiança, la transparència, la voluntat, la generositat, i el lideratge. Si parlem d’aliances estratègiques, necessàriament hi ha d’haver un lideratge des de dalt, pensant que l’altre també hi surti guanyant, amb una voluntat clara sobre el que volem fer.

L’expert en aliances empresarials ha remarcat que les aliances ens ajuden a innovar i creu que si ho fem de forma conjunta, la capacitat d’innovació es fa més gran. A més, ser empreses competidores no és un obstacle per cooperar i generar aliances; com a exemple ha exposat que es pot cooperar per aconseguir millors preus en l’adquisició de matèries primeres i, d’aquesta manera, beneficiar-se conjuntament tot i ser competidores i operar en el mateix mercat. López ha conclòs dient que la gran notícia és que cooperar depèn de nosaltres.

Posteriorment s’ha produït un debat amb participació d’empreses membres. I prèviament, Rosa Jorba, directora de la FEGP, i Carme Dastis, de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilanova, han presentat l’acte en el marc dels reptes de la Federació i de la Fira de Novembre.

L’esdeveniment s’ha inciat des de l’espai de locomotores del Museu del Ferrocarril, des d’on Josep Maria Canyelles, president de Vector5, ha vinculat el repte de les aliances a l’Agenda 2030 i, en concret, a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 17.

La jornada tindrà continuïtat amb una enquesta que es proposa a les empreses membres i altres organitzacions interessades per conèixer els interessos i les necessitats.