3.11.20

Convidem tothom a ser veí positiu i veïna positiva, diu Josep Maria Canyelles a la presentació d'Edificis Positius a En Línia de RTVE @EnLiniaTVE @Jessicadelmoral @MartaDelcor @XaviOrtells

En Línia, el programa sobre l'actualitat social a Catalunya de La 2 TV, ha donat a conèixer avui la iniciativa no lucrativa Edificis Positius.

El programa en directe ha disposat d'una entrevista a Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa impulsora de la iniciativa, TSR Territori Socialment Responsable, que ha convidat tothom a viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, i ho ha vinculat no a una pretensió romàntica sinó a una necessitat per abordar els reptes de les ciutats.

Aquests reptes queden recollits a l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i Canyelles ha fet una crida a no deixar-los exclusivament en mans dels governs sinó que cal que les persones, en tant que ciutadans, ens sentim apoderats per aplicar-los a la nostra vida quotidiana, sigui a les organitzacions com a casa, però aprofitant el repte que suposa la comunitat de veïnatge i propietat, els nostre edifici.

"És un benefici per a la persona. No només és una idea romàntica, hi ha un projecte de transformació"
"Sol mancar la comunicació. Si funcionés, els altres problemes es podrien abordar"

Entre les bones pràctiques que es poden portar a terme i que Edificis Positius proposa hi ha les cobertes verdes, els estudis de biohabitabilitat, el bookcrossing o passallibres, o els edificis cardioprotegits. Es pot demanar informació al web www.edificispositius.cat.

"Tenim uns terrats lletjos i que s'escalfen... Amb plantes, t'estalvies humitats i canvis de temperatura"
"A més, facilites un espai per als veïns i captes CO2, cosa molt important en una ciutat"


Sens dubte, la comunicació i el coneixement entre els veïns de la comunitat és un dels reptes més importants per tal que a partir d'aquí es creï l'oportunitat que passin coses, que es generi positivitat.

"Cal fomentar que els veïns es coneguin entre ells perquè passin coses positives"
"Abans ens coneixíem tots. Tenim molts reptes que si no vertebrem els barris i els veïns, els perdrem"


Tot seguit s'ha entrevistat una persona que ha exercit de veïna positiva al seu edifici de Manresa, Remei Erro, i ha mostrat les accions portades a terme, des de millora de la comunicació, espais compartits, o fins i tot una identitat corporativa de la comunitat, i sobretot les motivacions per emprendre aquesta tasca de positivitat.