25.3.16

Ens ha deixat un Cruyff que va canviar el Barça i una mica el país

En aquest blog sols he parlat en una ocasió de Johan Cruyff. Avui aquest jugador i entrenador que va canviar el Barça ens ha deixat.

A més de canviar el Barça i el futbol, sóc dels que creu que també ha ajudat a canviar el país. Per això, he volgut retallar un minut d'una entrevista:






És un fragment (36:42 a 37:39) del vídeo "L'últim partit. 40 anys de Johan Cruyff a Catalunya" de TV3, que podeu veure sencer al portal de la CCMA. El que diu és una lliçó per retenir, tant sobre un cert caïnisme com, sobretot, sobre el victimisme amb què ens hem protegit de la història i del qual tot just ara comencem a sortir per a alliberar-nos i fer el nostre futur.
"Un dèficit dels catalans és el fet que mai s'atreveixin a anar al cent per cent quan volen una cosa. Què importa si comets errors? Aquí, si vols fer alguna cosa nova, et diuen: i si falla? Jo sóc de la mentalitat que, dels errors, se n'aprèn. No s'aprèn dels encerts, només s'aprèn dels errors. Però abans, si t'equivocaves et tallaven el cap! I encara és així! És una mentalitat que va contra ells mateixos! És una mentalitat d'esborrar tot el que ha fet el teu antecessor i començar de nou. Cal conservar el que s'ha fet bé i esborrar tot allò que s'ha fet malament! Aquí, quan n'entra un de nou, es comença tot des del principi".
L'altra vegada que vaig parlar de Cruyff era per això mateix:

[VÍDEO] El Johan i el Guardiola ens han canviat la mentalitat com a país

Estic llegint una entrevista a Xavier Sala i Martín, arran de la publicació del llibre 'Economia en colors'. En una de les preguntes es diu si els catalans som de tradició victimista i si, com a conseqüència som poc ambiciosos. El catedràtic d'economia de la Universitat de Colúmbia respon:
—Això ja no és veritat. Aquesta tradició és pre-cruyffista. L’any 2000 vaig escriure un article titulat ‘Gallina de piel‘ que explica que la gran contribució del Johan a l’economia catalana va ser que va canviar l’optimisme dels barcelonistes, però també dels catalans en general. I amb en Guardiola encara es va fer un pas més. Ja no només no som víctimes sinó que som els millors. I anem amb la senyera i l’estelada pel món. I què? Sí! Som catalans i som els millors del món. I ens repassem a qui ens doni la gana. I no és façana, no. Anem de veres. El Johan i el Guardiola ens han canviat la mentalitat com a país.
Encara ho remarca amb més contundència quan se li demana si és aquest canvi de mentalitat el que  ha permès al país d’avançar políticament, i respon:
—Exacte! Òbviament, això no s’ha fet gràcies al Cruyff i al Guardiola, però sense ells no s’hauria fet. Encara tindríem aquella mentalitat victimista. Hi ha hagut un canvi de mentalitat brutal al país.
[seguir llegint]