7.4.15

La Reial Acadèmia de la Història espanyola rectificarà i dirà que Franco va ser un dictador

Fa quatre anys, publicava una reflexió a Responsabilitat Global titulada (31.5.11) El nou diccionari de la RAH exalta la figura del dictador Franco.

La Reial Acadèmia de la Història espanyola rectificarà i dirà al Diccionari biogràfic espanyol que Franco va ser un dictador. Així ho ha anunciat la directora de l'ens, Carmen Iglesias, en una entrevista a la Cadena Ser. Concretament ho farà a la versió digital de la publicació, però a la versió en paper!

La rectificació es produeix després de les nombroses crítiques que va rebre la definició segons la qual Franco 'va muntar un règim autoritari, però no totalitari, ja que les forces polítiques que li donaven suport van quedar unificades en un Moviment i sotmeses a l'estat'.

Al cap d'uns anys faran aquest canvi, que sols afecta l'edició digital. L'edició va costar 6,4 milions d'euros, que es van finançar amb fons públics del ministeri d'Educació d'Ángel Gabilondo, i va ser impulsada per José María Aznar el 1998. Ara ningú assumirà cap responsabilitat i aquesta colla d'hereus del feixisme, que no han passat per cap procés de penediment, seguirà ben cofoi de la seva ideologia. Cada vegada es demostra més la feblesa de la transició espanyola i les conseqüències en l'actual democràcia tova.

La sensació que tinc és que han preferit eliminar-ho de la versió online perquè l'actual procés català està provocant un escrutini mundial de la democràcia espanyola, i per això estan cuidant alguns detalls com aquest o com la identificació de tuitaires que insultaven i amenaçaven o s'en fotien dels catalans morts en l'accident de Germanwings. Vaig dir a "Els insults contra els catalans no són una anècdota que "Podem pressuposar sense por a equivocar-nos que sense l'exposició a l'opinió pública internacional, l'Estat espanyol no hauria fet res, ja que el seu capteniment en la matèria ha estat constant".

Retallo de la reflexió que vaig fer aquests fragments:
¿Algú es pot imaginar que avui a Alemanya una gran obra acadèmica finançada amb recursos públics qualifiqués Hitler com a un patriota potser lleugerament autoritari? ¿O que es qualifiqués Willy Brandt com a dictador? A Espanya sí que és possible i no passa res.
 
En la gestió de la responsabilitat social sovint no es consideren prou els aspectes relacionats amb valors socials com la qualitat democràtica o la governança. Aquests afecten a qualsevol empresa o organització i haurien de tenir una major preeminència.

Quan ens referim a un organisme públic, aquesta exigència hauria de ser encara més gran. De fet, per a un organisme públic en un estat democràtic l'exigència d'una valors socials democràtics i fomentadors de la governança haurien de ser matèria obligada, de llei. En absència normativa, deixadesa política, o en els límits legals, és sens dubte la gestió de la responsabilitat social el que hauria de permetre redreçar el mal govern d'alguns ens.

El cas al qual ens referim és sobre el nou Diccionari Biogràfic Espanyol, una obra monumental de la Reial Acadèmia de la Història (RAH), que inclou una hagiografia del Generalísimo Franco i desvirtua els esdeveniments que van provocar la Guerra Civil. [...]

El Diccionari és farcit de ressenyes redactades per historiadors propers al franquisme. El mateix director de l'Acadèmia, Gonzalo Anes, va recolzar en el seu moment la polèmica subvenció que el Govern d'Aznar li va concedir a la Fundació Francisco Franco i que va despertar les crítiques des de diversos grups del Parlament. Ara el director de l'organisme no comprèn com pot haver-hi gent que expressi aquestes crítiques per un parell d'adjectius sense valorar les 50.000 pàgines de l'obra, com si la història es valorés a pes!

Es dóna la circumstància que l'autor de l'article sobre el general Franco, Luis Suárez (Gran Cruz del Mérito Militar) és patró de la Fundación Francisco Franco, membre de l'Opus Dei i president de la Germanor del Valle de los Caídos.

Per altra banda, seguint la mateixa línia editorial, al diccionari es qualifica de dictador el president republicà Negrín. Així ho fa Carlos Sec Serrano que ocupa el càrrec de censor en la Real Acadèmia de la Història. El tresorer de l'Acadèmia és José Ángel Sánchez Asiain, un empresari no historiador que va ser secretari general tècnic al Ministeri d'Indústria durant el franquisme.

Cal no oblidar que la censura i la tergiversació de la història ha estat un tema de gran envergadura. Per descomptat que sempre i en qualsevol lloc els vencedors escriuen i imposen la seva versió. [...]

L'obra també afirma que el president espanyol Aznar va perdre les eleccions perquè el PSOE es va aprofitar del desastre del 'Prestige'. Alguns historiadors qualifiquen d'"insult" i "vergonya" que la ideologia franquista es coli a una obra de la Reial Acadèmia de la Història [...]