19.7.08

Els immigrants reclamen el dret a viure en català i a poder aprendre’l

18/07/2008 · Barcelona
Ahir al vespre, la Plataforma per la llengua amb 23 associacions de persones immigrades i organitzacions de suport varen presentar el manifest i el vídeo "El Català, llengua comuna".

L'acte, celebrat a l'Ateneu Barcelonès, va ser especialment emotiu ja que diversos representats de comunitats d'immigrants, coautors del text, van exclamar la seva voluntat de no ser discriminats de viure en català per formar part de la societat amb normalitat i algun dia poder deixar de ser de facto immigrants.

Abdou Mawa Ndiaye, president de l'Associació Catalana de Residents Senegalesos, va explicar que "parlar no és només traduir sinó expressar" i que per als immigrats "aprendre el català és una manera més forta de reivindicar el seu seient a la societat i expressar el seu vincle emocional amb Catalunya".

El senegalès va destacar la importància del manifest presentat, en el que han estat quatre anys treballant, perquè és una eina on és denuncia que "no parlar en català a un immigrant és una segregació" i que, per tant, el "manifest és, en aquest sentit, una reivindicació social, som gent que volem viure a Catalunya i construir aquest ideal de societat".

Josep-Anton Fernàndez, d'origen castellà i de la comissió de nous parlants de la plataforma, va destacar que "hem oblidat que som un país d'immigrants i que això no és un fenomen recent ni petit" sinó que es remunta a l'edat mitjana, i que "aquest és el fet diferencial que ens uneix".

I, va afegir, "tenim un instrument fantàstic, increïble per fer que la gent que ve de fora si ho vol es pugui integrar, i parlo per experiència", va puntualitzar. Però, va concloure, "vull demanar paciència, insistència i persistència a la societat catalana, perquè una llengua no s'aprèn d'un dia per l'altre" i cal valorar l'esforç de qui l'aprèn i ajudar-lo a usar-la.

Alex Hinno, de la Comunitat Palestina de Catalunya, també va valorar l'esforç que representa adquirir una llengua nova i va afegir que "el manifest és també una reivindicació social perquè si un immigrant en lloc de tenir una jornada de 12h, té la seva jornada de 8h, pot dedicar-ne dues al dia a aprendre català".

L'acte el va moderar Miquel Strubell, lingüista, fill de mare catalana i pare anglès; i va concloure amb el visionat del breu reportatge sobre els actes de Sant Jordi 2008 de la plataforma al voltant del manifest; concerts i activitats per a petits i grans, defensant "el català, llengua comuna".

Al final, Strubell va subratllar que "aquest ha estat un acte en positiu, no hem atacat a ningú. Ha sigut un acte a favor de la tolerància, la llibertat personal i collectiva".

A l'acte i varen assistir Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya; Joan Puigcercós, secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya; entre d'altres personalitats i intel·lectuals com Ferran Mascarell, de l'Ateneu Barcelonès; els membres del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua, Albert Manent, Isidor Marí, Fèlix Martí -president de l'Opinió Catalana-, Jordi Porta -President d'Òmnium Cultural- i Agustí Colominas, President de la Fundació Trias Fargas i Àngel Colom, entre d'altres.

Font: Tribuna Catalana

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS