15.7.08

Qui contamina més les costes catalanes?

Barcelona i Tarragona concentren el 60% dels focus de contaminació de la costa catalana seguida pel pais Valencià i les illes Balears.

Redacció (09/07/2008)
Segons l'últim estudi realitzat per l'entitat Greenpeace les províncies de Barcelona i Tarragona i els seus voltants són els centres de contaminació més grans de la zona de parla catalana. Existeixen fins a 19 punts de pol·lució significatius distribuïts a Catalunya, quatre a València i dos en les Illes Balears.

Segons l'entitat ecologista, un dels punts més preocupants és Tarragona on es troba l'única planta de la zona catalana on es cremen residus tòxics i perillosos, la planta de Constantí en el Baix Camp. Catalunya té un total de cinc incineradoras a Veilha, Girona, Sant Adrià de Besòs, Mataró i Tarragona. A les illas Balears es troba també la planta de Son Reus a Mallorca. Tarragona és un dels punts més importants de producció de petroli i per lo tant també de contaminació.

L'informe sobre la contaminació a Espanya

L'informe elaborat per Greenpeace "Contaminació a Espanya" deixa clar que a l'estat espanyol hi ha un greu problema de contaminació donada la gran quantitat de residus tòxics que es tiren a l'aigua i a l'aire a causa de la indústria. "A Espanya es reconeix l'abocament a l'aigua de 1.219.709 tonelades de contaminants a l'any i aquesta xifra només es refereix a 44 substàncies perilloses de les milers que existeixen," informa Greenpeace. Segons l'entitat un dels grans problemes en la resolució d'aquest problema medi ambiental és que les pròpies administracions públiques son massa permissives amb aquells qui contaminen i no s'apliquen els controls necessaris marcats per la llei.

Aquests alliberaments de tòxics per part d'algunes companyies afecta cada cop més a la societat que no té res a veure en el procés de contaminació. Segons el ministre de medi ambient, la contaminació atmosfèrica provoca a Espanya un total de 16.000 morts prematures a l'any. Aquest xifra és deu vegades més alta que la de mortalitat anual provocada per accidents de tràfic.

A l'informe de Greenpeace s'explica com les indústries i empreses obtenen grans beneficis dels seus negocis, ja que dintre del seu pressupost poques vegades compten amb els costos de la contaminació ni els costos del deteriorament de la salut pública. Tot i que la pròpia indústria es legalment responsable de les substàncies químiques que produeix és casi impossible fer responsable judicialment al fabricant dels efectes sobre la salut d'una substància tòxica. En resum les xifres parlen per si soles i quasi 4 milions de treballadors espanyols estan exposats a substàncies cancerígenes, segons Greenpeace.

Font: Canal Solidari

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS