18.7.08

El rescat de Betancour posa en risc una ONG catalana

El sorprenent i excel·lent rescat d'Ingrid Betancour que el president colombià Uribe va manar executar ha sembrat alguns dubtes sobre la manera com es va portar a terme.

Però sense cap mena de dubte hi ha una cosa que es va fer malament i que és d'una gran gravetat: la utilització de la imatge de les ONG de manera enganyosa i fraudulenta. Si fa uns dies es va saber que un militar havia fet ús de l'emblema de la Creu Roja, ara ha transcendit que també és va fer ús de les dades d'una ONG catalana, Global Humanitària, en una decisió que podria posar-les en perill i posar en risc la vida del seu personal.

Fins ara les ONG i singularment la Creu Roja disposen d'un merescut respecte internacional en les situacions de conflicte, cosa que facilita que el seu símbol actuï com una protecció del seu personal, voluntariat inclòs, per tal que pugui prestar el seu suport i intervenir davant de qualsevol bàndol.

Si els governs fan un ús fraudulent d'aquests símbols, és evident que estan carregant-se la seguretat d'aquestes organitzacions ja que cap exèrcit ni guerrilla no hi podrà confiar. La gravetat del que ha fet el govern Uribe és molt gran. És un acte d'una gran irresponsabilitat política i humanitària que pot posar en risc la vida de metges, sanitaris, voluntaris, cooperants, d'arreu del món i fer més difícil algunes tàctiques de mediació.

Així mateix, l'ús de les dades d'una ONG catalana, segurament triada a l'atzar, amb un nom que els anava bé i una adreça europea, també suposa un risc, tot i que més puntual per al desenvolupament de les activitats d'aquesta organització a Colòmbia. Serà més fàcil de refer-se'n si queda correctament explicat que no hi van tenir res a veure, però també poden haver incorregut en situacions de risc durant aquests dies i també crearà desconfiança davant qualsevol altra ONG ja que els guerrillers d'arreu del món sabran que les institucions humanitàries no són organitzacions de confiança perquè els governs en poden fer un ús enganyós.

Hi ha certs actius que no s'haurien d'haver esquerdat. El mal l'han fet a tot el món, no sols a casa seva!

L'oenagé catalana usada per Colòmbia demana "respecte"
La oenegé catalana usada por Colombia pide "respeto"

Global Humanitària vol una reunió amb el president de Colòmbia per aclarir la suplantació de les seves dades de registre

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS