Aquest és un tema de futur a desenvolupar, sobretot per part dels qui pensem que l'RSE ha de trobar un terreny per a fer-se més tangible i palpable a partir dels Territoris Socialment Responsables.
La capacitat dels Estats i el sector públic en general per a fomentar unes relacions satisfactòries i enriquidores entre comunitats (països, regions, municipis...) és creixement limitada mentre que les oportunitats per part dels altres sectors és cada cop més intensa.
Per això, la Responsalitat Social de les Empreses també adquirirà una dimensió important en aquest sentit. De fet, allò que en podríem dir la dimensió ja existeix, sols que és una de les àrees menys desenvolupades per les empreses, fet que es veu de seguida en les seves Memòries.
Segregar la dimensió Social del triple compte de resultats en Social i Laboral ja suposa una major claredat, però possiblement calgui encara segregar entre el Social i el Comunitari per tal de concedir a aquest últim major granularitat i integrar-hi clarament els valors públics que es promouen.
Ara tot just volíem apuntar la importància que aquest enfocament sense anar més enllà en la reflexió. Però sí que volíem posar un exemple de mala pràctica.
Diu el titular i el primer paràgraf d'una notícia:
Albert Pintat en el Fórum Europa
El Gobierno andorrano no ve aspiraciones anexionistas en Cataluña y asegura que las relaciones se basan en el "respeto"
El jefe del Gobierno de Andorra, Albert Pintat, aseguró hoy que las relaciones entre su principado y el Ejecutivo catalán están presididas por el "respeto mutuo", en respuesta a una pregunta sobre las supuestas aspiraciones anexionistas de Cataluña. Pintat hizo estas manifestaciones en el Fórum Europa, organizado por Nueva Economía Fórum, donde afirmó que Andorra es de "estructura, cultura y esencia catalana" y que la historia de ambas las relaciona desde hace cientos de años.
Aquest és un clar exemple de les moltes irresponsabilitats en la conformació de valors socials i percepcions públiques, en aquest cas induïda per Nueva Economía Fórum, un fórum que segons la seva missió es declara "internacional no partidista para el análisis y el debate dedicado a ayudar a los líderes de empresas y organizaciones españolas a utilizar su poder teniendo en cuenta los retos y responsabilidades que como líderes deben afrontar en la búsqueda de soluciones a problemas globales en el nuevo siglo, todo ello con el único objetivo de mejorar la condición humana.". Les negretes són nostres per a resaltar aquelles expressions de la seva missió que exploten a les mans davant de les mostres d'irresponsabilitat manifesta, posant com a primera notícia d'un debat amb un cap d'estat no unes declaracions seves sinó la negació d'una pregunta del periodista.
Vell truc de periodista murri i d'organització de poca professionalitat i baix nivell ètic. El polític -o el convidat o fins i tot l'afectat que sigui- evitarà formular cap queixa donat que solament alimentaria la formulació d'una notícia, un titular enverinat que el millor que es pot fer és deixar-lo morir.
Però no solament és una irresponsabilitat periodística (fixem-nos que ho han convertit en la notícia principal!). És sobretot una irresponsabilitat social, pels valors socials que crea i la nítida voluntat d'atiar les desconfiances entre comunitats, les etiquetes a uns i altres i el joc d'interessos polítics que fan mal a la serenitat, al diàleg i a la capacitat d'entesa.
Simultàniament, a l'altra banda del món, es feien unes jornades per l'Institut Ethos de Brasil, en què s'afirmava que "els mitjans de comunicació han de tenir una doble missió a l'hora d'informar sobre RSE: difondre aquest concepte i introduir valors responsables en la seva pròpia gestió i en el tractament ètic de la informació".
La responsabilitat social davant la comunitat en aspectes tan sensibles i que avui suposen un repte tan gran per a la governança del món han d'anar guanyant pes i transparència.
Traducción de este apunte al castellano |