6.12.13

Barcelona ha estat escollida Capital Europea del Voluntariat 2014

Francina Alsina

Barcelona ha estat escollida Capital Europea del Voluntariat 2014. Les candidates a aquesta capitalitat han estat quatre ciutats: Barcelona (Catalunya), Laval (França) Guimaraes (Portugal) i Rennes (França).

L'acte en el qual s’ha proclamat a Barcelona Capital Europea del Voluntariat ha tingut lloc el dia 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat, al Parlament Europeu. 


Què suposa ser la Capital Europea del Voluntariat 2014?

Per a Barcelona és un impuls com a ciutat que sempre s'ha caracteritzat per ser una ciutat dinàmica i solidària.
Per al Voluntariat és un reconeixement a les persones que pensen i actuen amb un compromís palpable davant els problemes socials.


L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donin suport i mantinguin una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme, tal i com assenyalen les recomanacions de l’Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa (PAVE, en les seves sigles en anglès). El municipi guanyador, que pot ser de qualsevol dimensió, serà aquell que demostri millor la implementació de les recomanacions PAVE, amb especial èmfasi en la capacitat demostrada a l’hora de promoure i facilitar la mobilitat de persones voluntàries entre països.

El jurat, que estava constituït per nou personalitats connectades amb l’àmbit del voluntariat, varen avaluar les candidatures. Els criteris d’avaluació varen ser les recomanacions de Policy Agenda for Volunteering in Europe (PAVE) i van fer especial atenció al suport i encoratjament mostrat als voluntaris més enllà de les fronteres de cada país.

El Comissari Reding donà personalment la benvinguda al concurs de la capital Europea de Voluntariat assenyalant que “ de forma continuada es promou i és dóna suport al voluntariat més enllà de les nostres fronteres en el marc de l’Unió Europea. La iniciativa del llançament de la Capital Europea del Voluntariat en el marc de L'Any Europeu dels ciutadans 2013 clarament reflecteix el fort vincle que s’intenta establir entre els Anys Europeus.”

El Centre Europeu de Voluntariat (CEV) es la xarxa de més de 80 entitats nacionals i locals arreu d’Europa. CEV fa 20 anys que promou i dóna suport al voluntariat a través de la defensa i el coneixement, compartint la capacitat de construir i de formar. En aquesta direcció el CEV arriba a mils de voluntaris i entitats que busquen recursos per al suport i en particular donen la dimensió Europea de la seva feina.

A la fotografia: Francina Alsina, Presidenta de la FCVS, al Parlament Europeu amb els eurodiputats catalans.