16.7.08

L'Expo de Saragossa 'incompleix' les seves normes sobre fusta tropical

Reproduïm aquesta notícia d'Ecoticias.com en la qual es posaria de manifest una incoherència flagrant en els valors de l'Expo de Saragossa i en la gestió de la seva responsabilitat social. Si es confirma el lamentable comportament ambiental d'aquest esdeveniment no podrem sinó expressar un cop més l'absoluta necessitat que el sector públic assumeixi la seva RSC (RSA, la responsabilitat social de l'administració pública).


L'empresa subministradora desmenteix els responsables de l'Expo en afirmar que la fusta amazònica utilitzada en les obres no disposa de certificat forestal

Greenpeace denuncia públicament l'incompliment dels requisits ambientals en l'obres de l'Expo Saragossa 2008, establerts per l'Agència de Recursos Ambientals de l'Expo i en els quals es posa com objectiu l'eliminació total de components fabricats amb fustes tropicals. Malgrat aquesta condició, en les obres de l'Expo s'han utilitzat fustes tropicals d'origen amazònic com massarunduba (Manilkara huberi) i sucupira (Bowdichia, sp), tant a les mateixes oficines de l'Expo, com en l'Aquari Fluvial, el pont d'accés a l'Expo des de l'Estació de l'AVE i en altres localitzacions.

A pesar de l'existència d'aquest requisit, els responsables de l'Expo es justifiquen dient que la fusta tropical posseïa un certificat forestal de gestió sostenible. L'empresa fabricadora Maderas Quintela S.L. (Ourense), subministradora del terra de fusta utilitzat, ha negat que la fusta que ells han subministrat tingui cap certificat forestal. Atès que el 80% de la fusta que s'extreu en la Amazonia és d'origen il·legal (deforestación il·legal o bé tales il·legals), la probabilitat que a l'Expo de Saragossa s'hi hagi utilitzat fusta d'origen il·legal és molt alta.

"Els responsables de l'Expo estan enganyant els ciutadans. No només han incomplert els seus propis requisits de no utilitzar fusta tropical sinó que a més menteixen en afirmar que la fusta no procedeix de la tala il·legal o la deforestación", ha assenyalat Miguel Ángel Soto, responsable de la campanya de Boscos de Greenpeace.

Per si això fos poc, una de les fustes utilitzades a l'Aquari Fluvial, la massarunduba, és una espècie inclosa en la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN (Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa) en la categoria de vulnerable. [continuar llegint a Ecoticias]

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS