24.8.09

El Cercle Català de Negocis aposta per desvincular-se de l'Estat espanyol

El Punt publica (18-08-2009) una entrevista a Jaume Vallcorba, vicepresident del Cercle Català de Negocis, una associació empresarial de Pimes que propugna una defensa nítida dels interessos nacionals i formula una crítica als interessos polítics que provoquen la desinversió pública a Catalunya.

Jaume Vallcorba, de 55 anys, és director de vendes d'una multinacional alemanya i és un dels fundadors del Cercle Català de Negocis, creat el 2008 per promoure que Catalunya tingui un estat propi.

Us oferim part de l'entrevista, que podreu trobar al Punt:


JAUME VALLCORBA TURA, VICEPRESIDENT DEL CERCLE CATALÀ DE NEGOCIS
«L'estat propi és el millor negoci»
Foto: GABRIEL MASSANA.

Aquesta associació d'empresaris i directius aplega 150 companyies que són sòcies del Cercle i compta més de 400 adherits (no paguen quota). Els dirigents d'aquesta entitat estan convençuts que la pèrdua de competitivitat de les empreses catalanes es deu al fet que Catalunya no és independent i que Espanya prioritza les inversions en infraestructures basant-se en criteris polítics, no pas econòmics, en perjudici de Catalunya.

–Catalunya necessita una altra patronal? Ja hi ha Pimec i Foment.
–«Les patronals que existeixen no defensen un estat propi per al país.»
–Tan fonamental és reclamar aquest dret des de l'empresariat?
–«Ens hi estem jugant la competitivitat de les nostres empreses. L'Estat espanyol té una força molt gran, sobretot tributàriament, i està focalitzant les inversions on més li interessa. No fa inversions econòmiques, sinó polítiques, i les centralitza a Madrid. Es veu en la manca d'inversions i infraestructures a Catalunya.»
–I els associats de Pimec i Foment no es queixen?
–«Es queixen menys que nosaltres. Hem començat a contactar amb altres associacions empresarials que pensen el mateix, però no ho expressen perquè tenen una certa por.»
–Por de què?
–«D'un boicot, de perdre clients... Nosaltres tenim estudis que diuen que si el Parlament declarés la independència el boicot duraria quinze dies. A més hi ha moltes empreses que tenen un volum de negoci molt lligat a l'exportació i no estan tan condicionades pel mercat espanyol.»


– Però un empresari no ha de fer negoci, i prou?
– «No. Ha de ser responsable amb la societat on està. Ha de retornar part del benefici a la societat.»
– Un empresari sense estat és més feble que el que en té un al darrere?
– «I tant! L'Estat espanyol, avui, està en contra de les empreses catalanes. No tenim un pla industrial seriós, per exemple.»
–A Espanya li interessa que el motor català funcioni, però.
–«L'Estat espanyol s'ha tornat irresponsable. No inverteix a Catalunya per raons polítiques i ho fa en llocs on el retorn és mínim. Un exemple: fa poc es va inaugurar l'aeroport de Ciudad Real, a 180 quilòmetres de Madrid; s'hi van gastar 1.100 milions d'euros. Per fer la T1 del Prat, s'han gastat 1.250 milions. De Ciudad Real surten 120 passatgers diaris i de Barcelona, 22.000.»

– Afirmen que la manca d'inversions a Catalunya provoca una competència deslleial.
– «És cert. Hi ha multinacionals que no han vingut al país perquè l'aeroport no era un hub internacional.»

–Què és la nòmina catalana?
–«És una eina per conscienciar el treballador de l'espoli fiscal que pateix la seva nòmina. Mitjançant un programa informàtic, els empleats podran posar les dades de la seva nòmina i el programa els la recalcularà sense l'espoli fiscal. L'IRPF es pot reduir un 43%, l'aportació a la Seguretat Social, un 14%, i a l'empresari l'impost de societats li pot quedar al 9,5%; sempre entenent que el dèficit fiscal el restem d'aquests impostos.»

    1 comentaris:

    Anònim ha dit...

    Pot ser i ha una petita confusió, l'inverió a Ciutat Reial va ser privada, i la del Prat pública, crec que no es pot comparar