assessorant el Govern de la Generalitat de Catalunya i promovent la participació en l'àmbit de les polítiques i actuacions que tenen incidència sobre el medi ambient i el desenvolupament sostenible. Una de les contribucions més rellevants i conegudes d’aquest prolífic organisme, entre moltes altres, és l’estudi sobre les implicacions a Catalunya del canvi climàtic global.
Dirigit pel físic català de reconegut prestigi internacional Josep Enric Llebot, aquest estudi ha servit de base per alertar i orientar moltes de les polítiques del govern que el va crear i del que l’ha vist acabar de consolidar-se. Des del primer director, Jordi Rodó, fins a l’actual, Ramon Arribas, el CADS ha sabut situar-se també com una referència a escala internacional pel seu coneixement de la problemàtica ambiental i de sostenibilitat catalana i europea, i per la seva visió estratègica a l’hora d’aportar solucions que ajudin a superar els reptes que té ara Catalunya en aquesta matèria. Tampoc s'ha d'oblidar que, des de la seva creació, el CADS s’ha envoltat sempre de 15 consellers i un president, tots ells experts de reconegut prestigi. Entre els actuals, es troben Gabriel Ferrater (President), Martí Boada, Sebastià Serrano, Josep Alabern o el ja citat Josep Enric Llebot.
I també ha comptat durant aquests deu anys amb altres personalitats com Pere Duran Farell, Josep Laporte, Federico Mayor Zaragoza, Albert Vilalta o Josefina Castellví. Més enllà de la seva tasca en tots els àmbits del desenvolupament sostenible (gestió de l’aigua, canvi climàtic, residus, etc.), un dels trets més rellevants i que diferencien des del principi aquesta institució d’altres de semblants d’arreu d’Europa és la seva vinculació a un Departament transversal com és el de Presidència (als seus inicis) i Vice-presidència (actualment), del qual n'és funcionalment autònom, per garantir la seva objectivitat i independència.
Aquesta posició dins l’organigrama de la Generalitat li confereix un rol estratègic en l’objectiu d’introduir els principis del desenvolupament sostenible en tota l’acció de govern. El CADS prepara un acte central de celebració dels deu anys per demà, 17 de juny, a l’auditori de La Pedra, on congregarà els membres i exmembres del Consell, així com personalitats i entitats que han contribuït a la creació i desenvolupament d’aquesta institució. L’acte constarà d’una conferència a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Paz i exmembre del CADS, i la direcció actual visualitzarà públicament la trajectòria d’aquest organisme.
Els CADS també ha previst per enguany l’elaboració de diverses publicacions destinades a conèixer la visió de tots els consellers i conselleres que han format part del CADS, però també de diferents sectors de la societat catalana per donar a conèixer el que ha suposat aquesta dècada en la sostenibilitat del nostre país. Moltes felicitats a un organisme que és ja un referent en el camp del desenvolupament sostenible de Catalunya així com en la reflexió sobre quin país volem per nosaltres i per a les futures generacions.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada