23.8.09

Creix el pressupost i les persones remunerades i voluntàries dedicades al tercer sector a Catalunya

L’Anuari 2009 presentat per la Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya revela un fort creixement del desplegament de serveis socials, així com de la participació ciutadana en l’acció social.

Foto: Taula Tercer Sector Ferran Ramírez/ Redacció (23/07/2009)
Segons les dades aportades per més de 1.000 entitats catalanes, el tercer sector ha passat de ser “un sector emergent a tenir una presència social i un nivell d’activitats molt elevats” en els darrers anys. Aquesta és la conclusió que aporten les dades de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya, que es va presentar el passat 9 de juliol per la Taula d'entitats del Tercer Sector i l'Observatori del Tercer Sector.

Les dades es basen en un informe que compara les xifres d’aquest any amb les dades recollides l’any 2003. El nombre d’entitats dedicades al tercer sector ha passat de 5.600 a 7.500 mentre que el volum econòmic del sector ha crescut de 900 milions d’euros a 5.550 milions d’euros. També el nombre de persones compromeses, de forma professional o voluntària, en l’acció social ha vist gairebé doblar la xifra de 2003. A més, el pressupost mitjà anual de les organitzacions se situa al 2009 en 766.000 euros mentre que l’any 2003 era de 380.000 euros.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, va destacar que “davant del pessimisme que provoquen les dades sobre la crisi i el creixement de la pobresa, volem reafirmar la voluntat de la força ciutadana per fer una Catalunya més inclusiva". Així mateix, també va afirmar que “el tercer sector som la representació dels més vulnerables i dels sectors sotmesos a l’exclusió social. En aquest sentit el tercer sector aporta una gran contribució a la democràcia fent que tots els sectors de la societat estiguin representats i els drets socials arribin cada cop més a tothom”.

Aquí teniu el vídeo que presenta l'Anuari d'enguany:



Una eina informativa

L’Anuari 2009 del Tercer Sector és un projecte que recull tota la informació sobre el sector social català i mostra la realitat del conjunt de les entitats no lucratives que treballen a favor dels col·lectius més vulnerables de la societat. Com expliquen des de l'organització, pretén esdevenir una eina informativa de cicle biennal sobre l’estat del tercer sector social de Catalunya que oferirà dades periòdiques sobre la seva situació i evolució, posant-les al servei dels organismes, administracions públiques i altres agents socials.

A partir del proper setembre, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya també formarà part de la Taula de Ciutadania i immigració, la qual formularà propostes, proposarà processos participatius, farà seguiment de la despesa i la política pública i deliberarà sobre l’acollida, l’acomodació i la integració de les persones nouvingudes.