29.12.23

[VÍDEO] Cap a un futur sostenible: Agenda 2030 i contribució de les empreses catalanes als ODS

  • El 28 de novembre passat es van presentar els resultats de la consulta empresarial sobre desenvolupament sostenible del Pacte Mundial dins la Jornada "L’empresa davant del repte de la sostenibilitat".
  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, va intervenir a la taula rodona aportant reflexions sobre el propòsit, els ODS i el lideratge directiu.

La taula rodona ha estat moderada per Alba Cabañas Varales, consellera del CADS, i hi han intervingut Josep Maria Canyelles Pastó, coordinador de Respon.cat, Marta Angerri Feu, presidenta de la Comissió Agenda 2030 de Foment del Treball, Sergi Fuster López, conseller territorial de la Fundació PIMEC, i Jordi Aguasca Marsà, director de Transformació Tecnològica i Disrupció d’ACCIÓ.

S'hi han abordat aspectes com l'abundància de sigles i iniciatives, la mirada integradora i transversal dels ODS evitant el cherry picking, la innovació, la formació i l'enquadrament en la direcció, la sostenibilitat en la gestió dels proveïdors, i també sobre el propòsit i les aliances. Teniu accés al vídeo sencer o a les diferents intervencions:

Primera pregunta: sobre si tantes sigles i iniciatives ajuden o dificulten i si l'engagement amb els ODS ha pujat o baixat.

Segona pregunta: sobre innovació.

Tercera pregunta: sobre la mirada integradora i transversal dels ODS evitant el cherry picking.

Quarta pregunta: sobre la formació i sobre l'enquadrament en la direcció

Cinquena pregunta: es pot ser sostenible sense tenir en compte els proveïdors?

Sisena pregunta: sobre el propòsit i les aliances.

Respecte a l’enquesta del Pacte Mundial, algunes de les conclusions que se n’extreuen són que la major part de les empreses indiquen que coneixen els ODS (un 86 %), però quan se’ls demana si ho fan en profunditat, aquest percentatge baixa al 46 %. La consulta també indica que moltes empreses (46%) consideren que la sostenibilitat i els ODS han impactat favorablement sobre els seus resultats econòmics. Així mateix, poc més de la meitat de les empreses avaluen i mesuren la seva contribució als ODS (58 %) i tant sols un 22 % disposa d’indicadors per mesurar i avaluar acompanyats d’objectius públics, mesurables i amb un límit de temps en aquest àmbit.

L’enquesta ha aportat informacions d’interès que han de servir per implementar accions que contribueixin a aprofundir el coneixement de l’Agenda 2030 i els ODS a les empreses. Podeu accedir a la presentació de la sessió "Cap a un futur sostenible: Agenda 2030 i contribució de les empreses catalanes als ODS" (Document .PDF)