6.3.23

Una quarta part dels caramels de les Comparses de Vilanova estava fet amb bioplàstic

Vilanova i la Geltrú aposta des de l'any 2019 per reduir l'impacte ambiental de les Comparses i per un Carnaval més sostenible, afavorint la utilització de caramels ecològics, amb menys repercussió en el medi ambient que els caramels estàndards.

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú han tornat aquest diumenge en la seva màxima esplendor. Per primera vegada a la història, hi han participat 10.016 parelles, quatre mil més que l'any passat i unes 1.500 més que abans de la pandèmia.  

Cada any es llancen per Les Comparses al voltant de 100 tones de caramels, que generen 5.800 kg de plàstics, però enguany han estat moltes més. Aquests embolcalls van a parar a l'abocador i, a través de les clavegueres, a la planta depuradora d'aigües i al mar en moltes ocasions. El plàstic no biodegradable triga tres-cents anys a descompondre's, i contribueix a problemes mediambientals com la presència de microplàstics al mar i als animals marins. 

 

El paper de l'Ecocaramel 2023 està fet amb bioplàstic de quatre colors: groc, verd, blau i carabassa, embolicat amb forma de llaç i el logotip en negre. El material és biodegradable i compostable. La producció s'ha encarregat a l'empresa “Mas que un caramelo”, que es dedica a la personalització de dolços i aperitius.  El plàstic biodegradable triga entre 1 i 2 mesos a descompondre's al mar i també es descompon en el procés de compostatge industrial. 

Enguany la plaça de la Vila ha tornat a tenir públic, cosa que no passava des del 2020, i ha recuperat les acolorides batalles de caramels. Això no va passar l'any passat, perquè el fabricant dels 'ecocaramels', que tenen un embolcall biodegradable i compostable, no va tenir prou marge de temps per fer-los de colors i els va fer blancs. Enguany, durant les més de tres hores que han durat les vuit guerres de caramels, s'han llançat unes 125 tones de dolços, trenta de les quals eren sostenibles.

Enguany, a més, s'han afegit nous supermercats com a punts de venda, i ja són 7 cadenes diferents i una vintena d'establiments que l'han ofert. Es tracta dels supermercats JR, Bon Preu, Esclat, Condis, Alcampo, Caprabo i Gros Mercat. 

Vilanova i la Geltrú estableix en l'ordenança municipal de civisme que a les Comparses i altres actes populars i tradicionals en què es llencin caramels, "sols es permet el llançament de caramels amb un embolcall compostable i biodegradable". La normativa també diu que l'Ajuntament "vetllarà perquè els elements propis de festes de caràcter popular i tradicional, sempre que sigui possible, siguin orgànics, biodegradables i amb l'impacte ambiental el més baix possible".


25.10.18 Les Comparses del Carnaval de Vilanova i la Geltrú se celebraran amb caramels amb embolcalls sostenibles