5.3.23

Com gestioneu l'estalvi d'aigua a casa vostra amb aquesta sequera i com regueu les plantes? #ODS6

Es declara l’estat d’excepcionalitat per sequera. La sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. Tot i que des de l’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s’han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, el Govern de la Generalitat ha decidit donar un pas més en la gestió de la sequera i declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat i en l’àmbit de l’aqüífer del Fluvià Muga (Nota de premsa; El visor de la sequera).

Com abordem la sequera? Fa uns anys que estalvio l’aigua de la dutxa mentre s’escalfa, recollint-la en un pot al costat. Aquesta aigua em servia per a les aigües menors del WC. Ara faig un pas més: aprofitar les aigües grises d’esbaldir plats i de la dutxa. Com que és molta més aigua, servirà per a les aigües majors del WC i també per regar amb moderació si el sabó és ecològic. 

Cal dir que la prohibició per l'excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora. No es diu res de les aigües grises procedents de dutxa o pica amb sabons ecològics però és evident que entra més que de ple en la intencionalitat de la norma ;))

 


PD: llegeixo a les xarxes que si es fa servir amb cert criteri no generarà problemes ni a curt ni a llarg termini. Al contrari, el sabó porta una certa quantitat de nutrients en forma de fosfats, i fins i tot pot ajudar que alguns paràsits del sòl frenin la seva activitat. Òbviament si jardí es regués únicament amb aigua i sabó, i sempre sobre un mateix punt, podria generar algun problema. Això podria passar amb les plantes més delicades als canvis de PH com les hortènsies i camèlies. Cal vigilar que aquest reg sabonós no porti altres productes més agressius. Tot i així el terra té una capacitat enorme d'absorbir i neutralitzar substàncies perilloses molt perjudicials en altres mitjans, com ara l'oli, que és mortífer per a la vida aquàtica.