22.3.22

Dia Mundial de l'Aigua. D'on ve l'aigua... etimològicament?

El Dia Mundial de l'Aigua (World Water Day) se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. 

Publico un microvídeo de la sèrie [mots responsables] dedicat a l'aigua, on explico l'origen etimològic d'aquest mot. El concepte aigua presentava en la llengua protoindoeuropea una curiositat: hi havia dos mots diferents segons si es referien a l'aigua en moviment o bé a un cos d'aigua, tal com també feien amb el foc.

 

A més, cal dir que enguany el tema de la Dia son les aigües subterrànies: fer visible allò que és invisible.  

Quina és la teva petjada hídrica?

L'ACA ens ofereix una calculadora de la petjada hídrica: https://agendadelaigua.cat/calculadora-petjada-hidrica#

Sabies que la “petjada hídrica” mitjana al món occidental se situa al voltant dels 5.400 litres per persona i dia? Això equival al consum d’una piscina olímpica per persona i any.

A través de l’aplicació “el comptador de la petjada hídrica” podreu visualitzar quanta aigua gasteu en els hàbits d’higiene personal i també en els vostres hàbits alimentaris. Les dades són orientatives ja que els consums poden variar entre uns països i uns altres en funció de la disponibilitat d’aigua i la resta de costos associats a la producció dels aliments i altres bens i serveis (roba, aparells electrònics, electrodomèstics, transport, energia, etc) que fem servir cada dia.

El comptador de la petjada hídrica vol convidar a la reflexió sobre els nostres hàbits de consum i el seu impacte sobre els recursos naturals; així mateix vol promoure l’acció cap a uns hàbits cada vegada més sostenibles.