22.3.22

Respon.cat i altres associacions líders a RSE, a la Jornada Corresponsables de Barcelona #ODS17

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, amb Elena Galante, directora de l'Observatori de Mobilitat Sostenible del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat; Xavier Cardona, director general de Col·legi Censors i Jurats de Comptes; Sofía Martín, directora de Comunicació de Fundación Seres; i Sergio Colado, vocal del Pacte Mundial de les Nacions Unides Espanya, han debatut sobre els reptes dels ESG amb Sonia Ruiz, experta en Sostenibilitat de DIRCOM Catalunya com a moderadora.


La quarta taula de la Jornada Corresponsables de Barcelona s'ha centrat en una reflexió per part de les associacions líders a RSE sobre els reptes dels ESG (aspectes ambientals, socials i de bon govern). Sonia Ruiz, experta en Sostenibilitat de DIRCOM Catalunya, ha estat l'encarregada de moderar la sessió.

Elena Galante, directora de l'Observatori de Mobilitat Sostenible del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, ha destacat que les ciutats tendeixen a llocs on es camina més i la mobilitat es comparteix i que la digitalització facilita la integració multimodal. “Si volem democratitzar la mobilitat sostenible a tot el territori espanyol, aquests serveis també han de ser presents a les zones rurals”. "Hem de multiplicar per 30 els punts de recàrrega a Espanya", ha afegit

Per la seva banda, Xavier Cardona, director general de Col·legi Censors i Jurats de Comptes, ha assenyalat que “un catalitzador del reporting ha estat la Llei 11/2018, que obliga les empreses de més de 250 empleats a reportar sobre informació no financera”. "Hem de promoure també la voluntarietat i no només obligatorietat", ha afegit.

Per a Sofia Martín, directora de Comunicació de Fundació Seres, “allò social és urgent, els riscos socials són molt importants. 2022 és un any crucial per enfocar una reconstrucció més social i equitativa”. “L'empresa es compromet, té líders que aposten pel lideratge responsable. Així, segons un estudi anual que fem amb Deloitte, el nombre de beneficiaris d'accions socials de les companyies havia crescut un 177% i la inversió social havia crescut un 8%”, ha afegit.

El següent a prendre la paraula ha estat Sergio Colado, vocal del Pacte Mundial de les Nacions Unides Espanya, que ha presentat els resultats d'un estudi sobre l'RSE al sector de les TIC i les telecomunicacions. "Les TIC i les telecomunicacions estan tenint un impacte positiu important en el desenvolupament d´Agenda 2030", ha assenyalat.


Finalment, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha subratllat que “l'RSE ha de néixer del bon govern”. "La Responsabilitat Social ha d'ajudar a crear empreses i societats més resilients", ha afegit. Canyelles ha dibuixat un fil evolutiu de l'RSE fins a prendre força als consells d'administració amb la declaració de propòsits d'empresa que focalitzen l'impacte socialment responsable, i ha indicat que “per al 2030, hauríem de pensar en un nou contracte social post ODS i debatre al voltant del paper social de l'empresa”.

L'acte ha estat clausurat amb el lliurament dels reconeixements a les organitzacions que cada dia construeixen un demà més sostenible i responsable.

La Jornada Corresponsables s'ha pogut seguir a través del hashtag #JAnuario2022BCN amb més de 13,5 milions d'impressions. L'acte també ha pogut seguir via streaming, i ha superat els 60.000 espectadors.