18.3.20

[REFLEXIÓ] Davant la crisi sanitària, l'RSE ens interpel·la com ens estem preparant per sobreviure a les crisis que marcaran el s.XXI i com estem contribuint a mitigar-les


Entre les empreses que per raó de l'activitat s'ho poden permetre, està augmentant dràsticament la demanda que les persones dels seus equips treballin des de casa com a mesura de prevenció per evitar els contagis del Covid-19. Ho fan grans empreses de totes dimensions, però el fet és que moltes no hi estaven preparades. Fa anys que en parlem. I la majoria de països europeus han anat fent el pas, però aquí no hem estat prou àgils. Algunes empreses ho passaran molt malament quan podrien haver estat molt més preparades. Algunes entendran ara què volia dir resiliència.

És un nou exemple de com la manca d'assumpció de la responsabilitat social passa factura. La crisi financera del 2008 es va deure especialment a grans irresponsabilitats d'empreses dels sectors financer i de la construcció. Ara bona part de les empreses demostren que no s'han preparat per al teletreball, ni a nivell d'infraestructures ni de cultura interna. I davant les moltes crisis que tindrem en aquests propers decennis, entre les quals les provocades pel canvi climàtic, moltes empreses tornaran a fallar.

No n'hi ha prou a fer el que les normes determinen. Avui cal prendre una responsabilitat social. Alguns despistats encara ho confonen amb la filantropia i no han entès que parlem de supervivència. Cada empresa ha d'estar preparada per abordar els reptes que la societat li planteja, amb capacitat d'adaptació, i alhora ha de contribuir a mitigar i resoldre la magnitud dels problemes col·laborant entre agents i generant sinergies. Els que no entenguin de què parlem potser no podran resistir una més d'aquestes crisis. Avui cal ser proactiu i tenir visió àmplia i de futur.

No solament és la supervivència de cada empresa i els llocs de treball. Es tracta d'assegurar que les nostres ciutats i comunitats són resilients, i que davant d'una crisi sobtada les necessitats bàsiques es podran cobrir. Els governs tenen i tindran molta feina i responsabilitat però cada empresa, cada organització, cada persona, ha de ser el node d'una gran xarxa de corresponsabilitat.

En termes d'RSE, la pregunta és com us esteu preparant per sobreviure als reptes de demà i com esteu contribuint a mitigar-los.

Josep Maria Canyelles



Nota: Bones pràctiques empresarials davant el COVID-19

PD: A TV3 han entrevistat Eva Rimbau, professora d'Economia de la UOC, experta en teletreball: "Les famílies de la gent que no pot treballar des de casa ho estan passant malament". Podeu veure l'entrevista a Eva Rimbau a partir del minut 3,35: