14.6.16

16 noves pimes catalanes s'incorporen a la Responsabilitat Social gràcies a l’RSE.Pime 2015

  • Setze pimes han estat reconegudes per la seva participació al Programa RSE.Pime 2015 i s’ha obert la convocatòria de l’edició 2016
  • El conseller Baiget ha presentat l’RSE com una gran oportunitat per a les empreses ja que permet millorar i innovar
Aquest dijous 9 de juny ha tingut lloc l’acte de cloenda del programa RSE.Pime 2015, que ha servit també per a fer el llançament de l’edició 2016.

L’acte ha comptat amb la presència de l’honorable conseller d’Empresa i Coneixement, Sr. Jordi Baiget, que ha reconegut la importància del programa RSE.Pime i ha agraït la participació de les 16 empreses. El conseller ha estat acompanyat en la representació institucional pel Dr. Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances.

Durant l'acte s'ha projectat el vídeo que sintetitza l'edició 2015, amb intervencions de les empreses participants:

Baiget ha considerat que les empreses no són uns ens aïllats del seu entorn sinó que estan ubicades al territori i es relacionen amb persones, i en la mesura que es produeix tota aquesta interrelació, cal que hi exerceixin una responsabilitat social. Així, a més d’intentar ser el més productives possible i el més internacionalitzades i competitives possible, també han de tenir un compromís amb el seu entorn, les persones i el territori. El conseller ha afegit que l’RSE ha de vista com una gran oportunitat, mai com un cost, ja que permet optimitzar processos, tenir una nova mirada envers els teus clients i proveïdors, i altres grups d’interès, que a la llarga et fan més innovadora.

El conseller també ha volgut remarcar que una de les principals responsabilitats de les empreses per fer progressar la societat és crear ocupació i que sigui ocupació de qualitat. I més en moments com aquests que l’administració no en pot crear. Cal reconèixer el compromís de molts empresaris, de moltes empreses, que han fet un esforç enorme en aquests anys de crisi. I moltes de les que han sobreviscut ho han fet aplicant valors, i n’hi ha moltes més de les que ens pensem, perquè no tota l’RSE que es fa té caràcter formal.

Finalment el conseller s’ha mostrat molt favorable a la continuïtat del programa RSE.Pime amb unes noves empreses, i ha mostrat el seu suport, ja que aquest procés empresarial de vincular-se més a l’entorn fa que es pugui fer amb més coneixement, gràcies a l’acompanyament que s’hi brinda. Ha convidat les pimes a atendre el programa RSE.Pime perquè veient el que han dit les empreses participants segur que és una experiència que val la pena, i com ha declarat el mateix Baiget, “perquè l’RSE dóna a les empreses l’oportunitat de continuar progressant i innovant”.

El Dr. Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, ha explicat que des del naixement de Respon.cat fa un any es van marcar dos reptes importants per a començar, els Premis Respon.cat i el Programa RSE.Pime. L’RSE.Pime s’havia fet al 2008 amb gran èxit i no s’havia pogut repetir i ara cal agrair a la Generalitat de Catalunya i al Consell de Cambres l’esforç per fer-ho possible. Ha manifestat el compromís de Respon.cat per fer-ne una convocatòria anual per tal que més pimes puguin iniciar-se o perfeccionar-se en l’RSE.

Santacreu ha afirmat que l’RSE també ha de ser una carta de presentació de l’empresa catalana al món, perquè de portes enfora l’empresa catalana és reconeguda per la feina ben feta però també volem que se’ns conegui i reconegui per la nostra responsabilitat social. Com diu l’Ideari de l’RSE, fem de l’RSE la manera catalana de fer empresa.

Per acabar ha agraït l’esforç de les setze pimes participants i ha convidat tot tipus empreses a gestionar l’RSE, sigui quina sigui dimensió i activitat, i també ha fet una crida a participar al programa RSE.Pime. També ha obert les portes de l’associació a totes les participants, ja que Respon.cat és una associació empresarial que té les portes obertes per a totes aquelles empreses que en vulguin formar part.

Tant el conseller com el president de Respon.cat han fet referència a la Casa Llotja de Mar, que allotja des de fa més de set segles una institució de referència, el Consolat de Mar, que ha demostrat la seva validesa al llarg dels segles per solucionar conflictes.

L’acte s’ha iniciat amb les intervencions breus de vuit persones que han demanat al teixit empresarial que es facin seus cadascun dels vuit Focus de l’RSE a Catalunya. Cadascuna de les intervencions ha anat seguida d’una piulada de resum, que s’ha divulgat per Twitter.

Publicació dels 16 casos

Els participants a l’acte s’han endut la publicació amb els casos de les 16 pimes, que s’ha editat en paper especialment per a l’ocasió, i que properament podreu trobar al web de Respon.cat. A l’entrada de l’acte es va lliurar una llibreta que conté informació relacionada amb el projecte Focus de l’RSE a Catalunya i el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Aquesta llibreta ha estat elaborada per CET Apunts, empresa membre de Respon.cat que dóna feina a persones amb discapacitat i problemes de salut mental.

Convocatòria oberta edició 2016

A més, durant l’acte s’ha donat a conèixer la nova edició del Programa RSE.Pime, amb el termini de divendres 17 de juny per a sol·licitar-hi la participació. A més de mostrar les dades bàsiques de l’RSE.Pime, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha explicat que enguany el format sofreix alguns canvis per a adaptar-lo als criteris de la Reforma horària, una campanya activa que vol adequar els horaris de la societat catalana a un model més racional, que faciliti la conciliació de la vida laboral i familiar, i una millora en la productivitat de les empreses a partir d’una optimització de la gestió del temps.

El Programa RSE.Pime, està promogut per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

També han estat presents a l’acte, el director del Consell de Cambres de Catalunya, Sr. Narcís Bosch; el director del programa PIME de l’agència ACCIÓ, Sr. Jordi Serret; la directora adjunta de l’Oficina Antifrau, Sra. Maite Masià; i el president del Consell Català de Formació Professional, Sr. Jordi Ficapal, a més de representants d’empreses membres de Respon.cat, i d’altres empreses sensibles amb l’RSE.

L’acte ha tingut lloc de 5 a 6 de la tarda al Saló Daurat de la Casa Llotja de Mar, amb un format àgil i puntual, per compromís de Respon.cat amb una bona gestió del temps com a part de la responsabilitat social. Prèviament, a les 16h, ha tingut lloc l’assemblea general ordinària de l’associació Respon.cat, que ha servit per a aprovar els comptes i on s’ha analitzat el desenvolupament de la iniciativa i s’ha donat la benvinguda a set nous membres.