17.6.15

La barretina de l'escut d'Argentina

Arribant a Argentina, trobes algunes coses que desperten la curiositat, com passaria a qualsevol altre indret on no t'hi desplaces cada dia. En aquest cas, he parat l'atenció en un detall en l'escut nacional i en el nom de Buenos Aires, en una ciutat que no crec que sigui especialment ventosa.

La barretina de l'escut d'Argentina

Es diu que és un barret frigi, que simbolitza la llibertat, per tal com se'n donaven als esclaus romans quan obtenien la llibertat. N'hi ha a moltíssims escuts de llatinoamèrica i tambe d'amèrica del Nord. En l'actualitat figura, com símbol de la llibertat, en l'escut de diverses nacions llatinoamericanes, com a l'Argentina, Bolívia, Colòmbia, Cuba, Haití, Nicaragua, El Salvador i Paraguai, així com escuts de províncies argentines actuals.

De fet, fins i tot la bandera argentina va incorporar quatre barretines (o barrets frigis) en dues variants del segle XIX. Sembla una explicació plausible, com una alternativa a l'estel que altres escuts incorporen amb aquest mateix sentit de llibertat o sobirania. Potser el barret remet més a lluita popular, a deixar enrere el fet de ser súbdits.

Però aquestes explicacions obliden per complet un detall que no sembla menor com una possible interpretació històrica: les persones que van arribar al Nou Món -castellans segons la historiografia oficial- portaven barretines, com mostren molts gravats contemporanis. I de fet, Catalunya va exportar barretines a Argentina, entre altres llocs, fins al segle XVII.

En el segle XIX, el barret frigi es consagra definitivament com símbol internacional de la llibertat i el republicanisme. En duu l'al·legoria de la Llibertat que apareix guiant al poble en el conegut quadre de Delacroix, de 1830. Marianne, personificació de la República Francesa, duu com a lligadura un barret frigi. Però molt abans, per exemple a la Guerra dels Segadors, 1640, ja es pot veure com la revolta catalana mostra aquests barrets, i que són barretines.

De fet, s'ha pensat que la barretina catalana pot tenir l'origen en el barret frigi perquè la seva forma és pràcticament idèntica. Enric Riba i Garcia sosté la teoria que l'origen de la barretina és aquest tocat, i en relació amb això, argumenta que les proves gràfiques que es troben de la presència de barrets frigis a la història d'Amèrica, es deuen al fet que els catalans foren els veritables descobridors d'aquest continent i els seus primers colonitzadors.

Un dels catalans universals que més han ajudat a la internacionalització de la barretina ha estat Salvador Dalí.Sigui com sigui, i ja que aquests dies sóc a Rosario, ciutat natal de Messi, em permeto de mostrar com un dels argentins més preuats, i avui ja catalano-argentí, també se sap posar la barretina per celebrar les victòries èpiques amb el Barça!