- Àngel Pes ha intervingut en el Cicle d'RSE del Consell de Relacions Laborals
- Ja estem a la fase d'execució del que s'ha de fer, no a la de reflexió
La setmana que ve tindrà lloc el segon seminari, titulat Les Pimes i els Objectius Desenvolupament Sostenible, a càrrec de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat i promotor de Responsabilitat Global. Els ODS es plantegen com uns objectius orientats a l’acció, concisos, fàcils de comunicar, limitats en nombre i universalment aplicables.
Aportem tot seguit un resum de la intervenció d'Àngel Pes.
El 2015 ha estat un any molt important enfront de molts dels reptes globals ja que s'ha consensuat una agenda compartida a nivell internacional, i que estableix el concepte de desenvolupament sostenible.
Es fonamenta en dos pilars
· Els ODS; acord del 25 de setembre, Són 17 objectius amb 169 fites concretes
· COP21, acordat al novembre 2015
La potència ve del fet que estan subscrits per molts països.
Els acords de NU històricament, en tant que institució política, s'adreçaven als estats. En canvi, en tota aquesta qüestió de la sostenibilitat, per primer cop atorga un rol explícit al sector privat, i que ho canalitza per mitjà d'una organització, el Pacte Mundial, que estableix la col·laboració entre el sector privat i NU.
L'objectiu de canvi climàtic es remet als acords de París, de manera que els ODS ja inclouen tot el paquet.
Es basen en tres grans criteris: persones, Planeta i prosperitat. Es deixa clar que és un objectiu de tota la societat, no sols dels estats, sinó també de les empreses i de la societat civil.
La inspiració parteix del màxim directiu de NU, que ha cregut en aquest sistema d'aliances entre sector públic i privat. Aquest any s'està treballant per fer que els acords siguin ratificats pels diferents països per tal que entri en vigor.
La gran novetat que suposa és la incorporació del sector privat. El Pacte Mundial disposa del suport de 8.000 empreses i més de 4.000 altres organitzacions. Els Principis del Pacte Mundial abasten tres grans dimensions: drets humans, temes laborals, ambientals i lluita contra la corrupció.
El gran repte que planteja el desenvolupament sostenible és fer convergir els objectius de negoci i els reptes de sostenibilitat.
La Xarxa espanyola del Pacte Mundial compta amb 2.609 firmants, amb 436 socis dels quals 53% són pimes, 30 grans empreses i 17% altres organitzacions.
Un dels reptes és saber si estem avançant o no en relació als objectius fixats. NU va encarregar l'elaboració d'uns indicadors, i ja s'ha publicat el primer informe de seguiment. S'està fent servir com un quadre de comandament (dashboard) i amb un seguiment que alguns països estan particularitzant a nivell local.
En el cas espanyol, l'únic que surt en verd és la igualtat de gènere. En groc: 1, 3, 6, 7, 10, 11, i 16. I els altres en vermell (2, 4, 8, 9, 12, 13, 14, 15, i 17). Respecte als altres països ocuparia el lloc 30 respecte als 150, però si la comparativa es fa en l'entorn proper, de l'OCDE, dels 27 està al 24, és a dir que sols hi ha tres països per sota.
Hem passat de les discussions sobre l'RSC o què cal fer per reduir la desigualtat a disposar d'un pla d'acció, que compta amb el suport de tots els estats. Per tant, en qualsevol país del món, si més en teoria, qualsevol programa alineat ha de comptar amb el suport. Per altra banda, es reconeix que el sector privat hi ha de participar, i que la seva implicació és fonamental. Així, el mecanisme de treball fonamental són les aliances.
Avui per avui, aquest pla aixeca unes grans expectatives, Davant els reptes i expectatives que hi ha al món, aquest és el missatge més potent que s'ha posat sobre la taula. A partir d'aquí el que cal és mirar com s'hi pot contribuir des de cada part, i això és el que s'ha plantejat des de la Xarxa espanyola del Pacte Mundial. En aquest sentit, s'ha publicat un manual on es concreten els ODS a nivell local i s'aporten possibles accions a fer.
És un gran pla, pel qual val la pena lluitar. Ja estem a la fase d'execució del que s'ha de fer, no a la de reflexió
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada