14.1.21

Els Premis de la Responsabilitat Social a Catalunya tornen a el focus en bones pràctiques i compromisos empresarials sovint molt poc coneguts

  • La cinquena edició dels Premis de la Responsabilitat social de Catalunya reconeix sis empreses catalanes, un territori i una persona
  • Hospital Plató i Grup Alba guanyen els Premis Respon.cat 2020 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
  • El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines, Telemaki, Calidad Pascual i el RACC organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals.
  • Manlleu ha estat reconegut com a territori socialment responsable i el Dr. Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances, ha rebut el reconeixement personal.

 


Si el compromís responsable per part de les empreses ja era una tendència creixent en el que portem de segle, en els darrers anys ha agafat velocitat i es preveu que en els propers anys ja sigui imprescindible per estar en el mercat i merèixer la confiança dels públics.

En aquest context, les empreses catalanes més compromeses, agrupades en el marc de Respon.cat, una iniciativa privada per a desenvolupar models d’empresa responsable, han volgut reconèixer casos d’èxit, com fan anualment els premis de la responsabilitat social a Catalunya.

Sis organitzacions, una persona i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en l’acte de lliurament de Premis Respon.cat. Més d’un centenar de persones han assistit de manera telemàtica dimecres 13 de gener a la cinquena edició d’aquests reconeixements de referència a Catalunya organitzats per l’associació empresarial.

Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable d’Hospital Plató i de Grup Alba, un centre sanitari que des del 2002 integra l’RSE en la seva estratègia de gestió, i una entitat social molt arrelada al territori especialitzada en persones amb risc d’exclusió. També s’han reconegut altres empreses per les bones pràctiques en àrees concretes. El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Terres Gironines pel seu programa ambiental de col·laboració amb un enfocament compromès amb la sostenibilitat; la cadena de restaurants japonesos a domicili Telemaki per la diversitat d’origen a la plantilla amb l’aposta per facilitar l’accés al treball a persones nouvingudes com a element competitiu i fortalesa de l’equip; el grup RACC per la incorporació de pràctiques innovadores de reforma horària en la millora de la gestió del temps i el benestar de la plantilla; i l’empresa familiar Calidad Pascual pel programa de voluntariat que promouen entre el seu equip.

Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també té el compromís de fer de Catalunya un país socialment responsable, i per això cada any reconeix territoris que estan sumant esforços de les seves organitzacions per fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement al Territori Socialment Responsable ha correspost a Manlleu, que ha estat representat pel propi Ajuntament de Manlleu.

Per tercer any s’ha atorgat un reconeixement a la trajectòria personal pel seu compromís amb la responsabilitat social a Catalunya, que en aquesta ocasió ha estat per al Dr. Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances, que ha estat un gran impulsor de la Responsabilitat Social Corporativa i que ha demostrat que és possible compaginar la tasca directiva amb l’emprenedoria social de l’empresa. Santacreu va impulsar fa anys la creació de Respon.cat i actualment n’és el president d’honor. Per Santacreu, la responsabilitat és una manera de fer empresa alhora que, pensant en les pimes, també cal vincular molt estretament l’RSE als valors territorials i fer que formi part de la manera catalana de fer empresa.

Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha declarat que “avui hem tornat a constatar que aquests premis tenen tot el sentit perquè hem conegut casos de gran valor que cal ajudar a divulgar a la societat”. Canadell ha reiterat l’orientació cap a la internacionalització, la sostenibilitat, el medi ambient i la gestió responsable que han de prendre les empreses generant models de gestió responsable en el teixit empresarial del país.



Mercè Mullor
, presidenta de Respon.cat i consellera delegada de Mullor SA, ha destacat la voluntat dels Premis Respon.cat de ser referents en Responsabilitat Social a Catalunya. Mullor ha explicat que Respon.cat treballa peruna mirada àmplia de l’RSE i molt especialment en el context de la crisi en què ens trobem vol contribuir a generar grans consensos sobre el un nou sentit de propòsit empresarial i grans acords de contracte social que permetin abordar els reptes socials, econòmics i ambientals que marcaran els propers cinquanta anys.

Joaquim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat que “tenim moltes petites empreses amb grans empresaris i empresàries que són un actiu molt potent de país”. Ferrer ha destacat la importància dels Premis Respon.cat perquè posen de relleu que la viabilitat empresarial és compatible amb la gestió responsable”

En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha fet expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es poden trobar a la pàgina de Respon.cat. Els premis tenen una continuació amb la jornada de transferència de les bones pràctiques, un marc d’aprenentatge entre empreses on cadascuna de les reconegudes podrà compartir amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert.

També s’ha volgut aprofitar l’acte per mostrar el suport empresarial i de la societat civil als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que Nacions Unides va aprovar fa quatre anys, en el marc de la nova agenda “Transformar el nostre món: l’Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible”.  Els 17 ODS pretenen eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per a assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.

Els Premis Respon.cat 2020 tenen el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. A més disposen del suport del Consell social de Respon.cat, on s’integren les principals patronals i associacions empresarials així com entitats de referència en el camp social, i són aquestes organitzacions les que proposen les candidatures al Jurat.

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa una setantena d’empreses de sectors i dimensions molt diverses, i que va néixer al 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya.

Els premis Respon.cat s’atorguen a la trajectòria del compromís en RSE per a pimes i grans empreses i, a més, es fan reconeixements a bones pràctiques en cinc àmbits de la responsabilitat social empresarial.

Quadre de premiats

  • Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa gran: Hospital Plató.
  • Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Grup Alba.
  • Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: Calidad Pascual.
  • Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines.
  • Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Manlleu, representat per l’Ajuntament de Manlleu.
  • Reconeixement Respon.cat a la gestió de la diversitat d’origen: Telemaki.
  • Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: RACC.
  • Reconeixement especial a una persona per la seva trajectòria en Responsabilitat Social a Catalunya: Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances.