- Més de 150 persones han assistit a la 3a edició del Market Place en Economia Circular dins la iniciativa Vallès Circular i en el marc del Pacte per la Reindustrialització de la comarca.
- TSR Territori Socialment Responsable hi ha presentat la iniciativa Edificis Positius, mostrant especialment les possibles col·laboracions empresarials.
- Moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives.
Edificis Positius s'ha dirigit a compromeses amb l'economia circular amb dos objectius. Per una banda, engrandir l'aliança d'empreses que presten serveis en edificis i comunitats amb criteris de responsabilitat social i un compromís amb la sostenibilitat i el bé comú. Per altra, ajudar les empreses d'economia circular a millorar la seva responsabilitat social i vinculació al territori més enllà de les solucions tècniques.
Les empreses interessades han passat per l'estand de TSR i la iniciativa Edificis Positius ha generat interès no solament entre les empreses sinó també a nivell particular, ja que moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives.
Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha parlat de la lluita contra el canvi climàtic i contra la pèrdua de diversitat com a grans reptes urgents de la humanitat. Subirà ha recordat la firma de l’Acord Vallès Circular amb el conseller Josep Rull i ha explicat que la Fundació MacArthur, referent mundial en Economia circular, ha seleccionat aquesta experiència per fer-hi una trobada d’observació. Finalment, ha assenyalat que l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de NU marquen les prioritats transversalment i que l’economia circular queda recollida a l'ODS 11 però també en altres com el 13, el del clima.
El Consell Comarcal també hi ha presentat el projecte Boscos del Vallès i el projecte Recooperem d’aprofitament alimentari. El president de la institució, Ignasi Giménez, ha subratllat que “és un canvi de model absolutament estratègic que intentem fomentar, perquè estem veient que no només és un repte sinó una oportunitat”. Giménez ha afegit que “és una nova manera de com s’ha d’entendre com s’ha de fer la indústria molt més sostenible i amb un compromís social”.
Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa TSR, ha explicat que Edificis Positius pretén contribuir a crear un entorn de consciència positiva al voltant dels edificis residencials, abordant activament el repte que suposa la convivència i creant les condicions perquè els edificis i les comunitats de veïnat i propietat siguin part de la solució als reptes socials, ambientals i econòmics que afronta la societat. Canyelles ha afegit que fins ara les comunitats de propietaris han estat una realitat sense més interès que el de gestionar obligacions derivades de la propietat horitzontal. Però en els propers lustres passaran coses rellevants al voltant dels edificis i caldrà un lideratge. Per això cal fer dels edificis un actor de canvi de les ciutats apoderant els ciutadans, organitzats en comunitats de propietaris i veïns, generant un nou àmbit des d’on abordar els reptes de sostenibilitat i bé comú.
La jornada, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barberà del Vallès, ha tingut lloc al Nodus Barberà.
PROPOSTA A LES EMPRESES
Edificis Positius facilitarà que empreses compromeses tinguin més entrada en els edificis
Per prestar serveis especialitzats als edificis com poden ser eficiència energètica, cobertes verdes, obres responsables, mediació comunitària... s’està constituint una gran xarxa d’empreses amb criteris de responsabilitat social. D’aquesta manera es pretén articular una gran plataforma que comparteixi uns valors i un relat sobre la reorientació dels edificis vers la sostenibilitat i el bé comú que també tingui capacitats operatives per millorar tots els aspectes de la qualitat ambiental, energètica, social, convivencial, etc, en un edifici, tant per a veïns, comunitats, comerços.
Ajudar al desenvolupament empresarial i social de les empreses d'economia circular
Per altra banda, TSR també s'adreça a les empreses d'economia circular amb un altre objectiu. Es tracta de donar-los suport per ser empreses més responsables envers la societat, més enllà de les solucions circulars. Per a moltes empreses, la solució tècnica no redunda en un model de gestió responsable ni en una capacitat de crear confiança en els seus grups d'interès. TSR aposta per crear Empreses Positives, amb persones compromeses. Els experts i promotors de TSR, pioners a Catalunya en el desenvolupament de l'RSE i els Territoris Socialment Responsables des de fa més de 15 anys, poden aportar solucions per a empreses de totes dimensions, també per a empreses petites, fent processos d'acompanyament lleugers i dinàmiques per implicar el seu equip humà i per travar relacions amb la societat.
A les empreses se’ls proposa abordar l’alineació interna desenvolupant els valors interns i la incorporació d’un sentit estratègic a la seva responsabilitat corporativa, i convidar el seu equip humà a adoptar actituds positives i sostenibles a partir de l’apoderament perquè esdevinguin Veïns Positius i Veïnes Positives tant a l’edifici corporatiu com als respectius edificis residencials. Per a una empresa activa en economia circular, no n’hi ha prou amb les solucions tècniques sinó que cal activar el sentit de responsabilitat envers la societat en termes més general, implicant també les persones, i facilitant l’evolució cultural de l’empresa.
Edificis Positius és una iniciativa de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa sense ànim de lucre creada per fomentar territoris socialment responsables i el desenvolupament sostenible.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada