14.9.16
Les empreses com a agent clau per frenar l’empobriment creixent de la societat
Ha tingut lloc la càpsula de coneixement sobre el Focus de l’RSE “Cohesió social”, organitzada per Respon.cat al Palau Macaya de l’Obra Social la Caixa.
En aquesta jornada s’ha tractat l’empobriment creixent de la societat i altres situacions adverses que aboquen a l’exclusió social i laboral i com les empreses poden situar aquest focus dins la seva responsabilitat social.
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, i Lluís Toledano, consultor social i expert en tercer sector
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha explicat el projecte Focus de l’RSE de Catalunya, que fixa la Cohesió social com a un d’aquests focus d’interès i que es treballa conjuntament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibleaprovats per Nacions Unides el 2015.
Lluís Toledano, consultor social i expert en tercer sector, ha posat de manifest una realitat de pobresa severa cada vegada més freqüent en la realitat del nostre país, posant èmfasi en la immigració, la pobresa energètica, l’atur i la precarietat laboral. Toledano ha destacat la necessitat de treballar aspectes intangibles per a pal·liar aquesta situació, declarant que “persones que mai havien format part de col·lectius vulnerables, que vivien dignament del seu treball, avui es troben en situació de pobresa severa a causa de la conjuntura de crisi que està afectant tots els sectors d’activitat. Aquestes persones -va indicar- han caigut en picat; és una situació que mai s’haurien imaginat, i el que necessiten és suport més enllà del purament econòmic. En aquests casos, la paraula màgica és “acompanyament, un acompanyament per a superar fins i tot la vergonya i que això no sigui una barrera insalvable per a sortir de l’impàs”.
Raquel Burgueño, coordinadora de Barcelona del Programa Incorpora de l’Obra social de La Caixa, i Andreu Pascual, de l’equip de direcció del programa
Raquel Burgueño, coordinadora de Barcelona del Programa Incorpora de l’Obra social de La Caixa, ha destacat el buit que omple aquest programa a l’hora de reunir l’empresa ordinària amb les necessitats reals de les persones, i posa èmfasi en el treball intern que es fa des de l’organització per garantir que aquesta intermediació laboral obtingui els resultats òptims. Burgueño, que forma part de la Fundació Trinijove, ha afirmat que “entendre les necessitats de les empreses i donar-los resposta amb perfils laborals adequats assegura la continuïtat dels projectes”. Per la seva banda, Andreu Pascual, de l’equip de direcció del programa de l’obra social, ha reconegut que l’èxit del programa és degut a la implicació del món empresarial i les entitats.
Conxita Ribas, coordinadora d’Entitats amb Cor de Càritas i Raimon Misarachs, de l’empresa Lunet
Conxita Ribas, coordinadora d’Entitats amb Cor de Càritas Diocesana de Barcelona, ha destacat la rellevància de la implicació empresarial, afirmant que “s’han aconseguit 2.000 llocs de treball durant dos anys per a persones en risc d’exclusió, i hem de donar les gràcies a la valentia de moltes empreses que ens fan confiança i s’han arriscat“. Cal ressaltar que la desinformació és un gran fre perquè les empreses apostin per la inserció laboral; tanmateix, Ribas afirma amb determinació que les empreses que ho proven, repeteixen. I per a validar aquesta afirmació, s’ha conegut el testimoni de Raimon Misarachs, en representació de Lunet, una empresa de serveis integrals de manteniment i neteja, que forma part del programa Empreses amb cor i que ha exposat com aquest tipus de programes ajuden l’empresa a plasmar el seus compromisos, amb un suport continuat durant el procés d’inserció, i amb un retorn indiscutible pel que fa a clima laboral i millora de les capacitats de l’equip de treball.
Eduard Ballester, gerent de l’associació ACIDH
Eduard Ballester, gerent de l’associació ACIDH, una entitat d’atenció integral a les persones amb intel·ligència límit, ha declarat que sovint la IL es considera una discapacitat lleu, cosa que situa les persones que la pateixen en la incòmoda situació de semblar que no formen part d’un col·lectiu en concret, quan la realitat és que són persones amb capacitats diferents i en són conscients, i el fet que s’adonin de les seves limitacions és un tret diferencial que els és advers. Més enllà de la seva casuística concreta, Ballester ha exposat quatre maneres de plantejar la resposta que es pot donar davant les necessitats socials. Una més assistencial en què es fa una transferència de recursos, una segona en què s’aporta el coneixement per dotar les persones de capacitat per aconseguir aquests recursos, una tercera més intervencionista en què s’implementen polítiques per a reivindicar la defensa de drets i pal·liar disfuncions locals que provoquen la impossibilitat d’aconseguir els recursos, i una darrera en què es questiona el model i s’adopta una postura transformadora.
Núria Ramon, directora de la Fundació Acsar
Núria Ramon, directora de la Fundació Acsar, ha explicat la doble activitat de la fundació. D’una banda temes propis de la immigracio, com ara la inserció socio laboral, per als quals el suport de l’administració i la implicació de les empreses juga un paper vital, i d’altra banda la gestió i assessorament jurídics a les persones desplaçades. Ramon ha recordat que s’està vivint un moment especialment complicat per a les persones que han hagut de deixar el seu país, i que no es pot oblidar que darrera aquests moviments hi ha motius religiosos, polítics i altres molt diversos que requereixen una resposta adequada en tots els sentits.
Els continguts del Focus de Cohesió social estan relacionats amb diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per Nacions Unides, i es va lliurar material amb el detall d’aquests.
Aquesta sessió ha estat la segona d’un cicle de cinc càpsules de coneixement obertes al públic en general, que tindrà continuïtat el 18 d’octubre, 8 de novembre i 29 de novembre on es tractarà el desenvolupament del capital humà, economia i bon govern i economia circular, aspectes que constitueixen focus de l’RSE a Catalunya. Tant aquesta sessió com totes les tres properes tindran com a marc el Palau Macaya, que l’Obra social de La Caixa cedeix a Respon.cat per a la realització tant d’aquestes càpsules com del programa RSE.Pime. Cal inscripció prèvia en aquest enllaç.
Sessió del programa RSE.Pime, dirigida per l’expert José Antonio Lavado
Les càpsules de coneixement d’RSE s’organitzen coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Ahir precisament va tenir lloc la segona sessió de l’RSE.Pime, conduïda per l’expert José Antonio Lavado, on es va abordar amb les 20 empreses participants aspectes pràctics de la gestió de l’RSE en cada empresa, sota el genèric “En què consisteix l’RSE a la nostra empresa?“. Aquesta sessió va servir per emmarcar els principis que serveixen per definir els límits de les actuacions que es poden dur a terme en matèria de l’RSE, així com identificar bones pràctiques que s’estan duent a terme.
Font: Respon.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada